Η Ε.ΤΕ. Ομίλου ΔΕΗ – ΚΗΕ στο 6ο Συνέδριο του Περιφερειακού Δικτύου Συνδικάτων Ενέργειας Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης RETUN – SEE

Δημοφιλή

Επανηλεκτροδότηση: Τι πρέπει να κάνετε

 - Για ηλεκτροδότηση ακινήτου που προσωρινά δεν ηλεκτροδοτείται Αρμόδιος για...

Διοικητικό Συμβούλιο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ -ΚΗΕ Σήμερα, 21...

ΕΤΕ/ Ομίλου – ΔΕΗ: Τιμή και δόξα στους μαχητές και νεκρούς της Μάχης της Ηλεκτρικής

Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ τιμούμε τους...

E.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ: Λέμε όχι στην εμμονή της βίαιης απολιγνιτοποίησης

Ανησυχία και απόγνωση δημιουργούν στους εργαζόμενους αλλά και στην...

Ολοκληρωθήκαν οι εργασίες του 6ου Συνεδρίου του Περιφερειακού  Δικτύου Συνδικάτων Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης  RETUN SEE (Regional Energy Trade Unions Network of South Eastern Europe), που πραγματοποιήθηκε στην Kωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή 19 συνδικαλιστικών οργανώσεων από 11 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Ε.ΤΕ. Ομίλου ΔΕΗ – ΚΗΕ συμμετέχει  αρκετά χρόνια σε αυτή την προσπάθεια εκφράζοντας  θέσεις και απόψεις, μοιράζεται σκέψεις, ιδέες και αγωνίες για το μέλλον του εργατικού κινήματος με τους συναδέλφους των άλλων χωρών, ενώ παράλληλα εστιάσαμε  στις ραγδαίες πολιτικοοικονομικές και ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή μας.

Στο 6ο Συνέδριο τονίστηκε, η αναγκαιότητα για ενότητα, αλληλεγγύη, συνεχούς επαφής, ενημέρωσης και διασφάλισης των εργασιακών κεκτημένων καθώς και της συνεχής διεκδίκησης καλύτερων εργασιακών συνθηκών σε όλα τα επίπεδα. Τονίστηκε ιδιαίτερα  το καθεστώς των ιδιωτικοποιήσεων της ενεργειακής εξάρτισης και φτώχειας και η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Παράλληλα οι ραγδαίες πολιτικοοικονομικές και ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή μας με κύριο πρόβλημα την βίαιη απολιγνιτοποίηση που κυριαρχεί στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες όπως και στην Ελλάδα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή μαζί με την ακρίβεια, ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό τις πληθωριστικές πιέσεις, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, είχαν ως αρνητική συνέπεια, οι τιμές των τροφίμων και των ενεργειακών προϊόντων να αυξηθούν σημαντικά και πλέον ο κάθε καταναλωτής να βιώνει ασταμάτητα μία ασφυκτική οικονομική πραγματικότητα.

Εξάλλου έχουμε επισημάνει και παλαιότερα, πως καθήκον των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων είναι οι κοινοί αγώνες, ώστε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να παραμένει σε προσιτά επίπεδα, προσβάσιμο για όλους, ως κοινωνικό αγαθό και ιδιαίτερα για τις  ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Επιπρόσθετα, οι παρενέργειες της πανδημίας, η εκμετάλλευση του μεταναστευτικού και της  κλιματικής αλλαγής, λειτούργησε σε βάρος των εργαζομένων και των λαών, επηρεάζοντας στο χείριστο τον τρόπο ζωής των πολιτών.

Ταυτόχρονα όλα τα παραπάνω, αλλάζουν τους κανόνες στον χώρο της ενέργειας και ιδιαιτέρως της ηλεκτρενέργειας ενώ η τόνωση της ανάπτυξης, η μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, είναι το νέο ζητούμενο που πρέπει να απαντήσουν πειστικά όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην γερασμένη Ευρώπη.

Σε όλα αυτά τα μακροχρόνια προβλήματα το Δίκτυο Συνδικάτων Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης  στο οποίο συμμετέχει ενεργά και η ΕΤΕ/ Ομίλου ΔΕΗ-ΚΗΕ, έχει λειτουργικές προτάσεις και εμπεριστατωμένες θέσεις για την αντιμετώπιση τους.

Έχουμε την τόλμη αλλά και την εμπειρία να δράσουμε,  να αγωνιστούμε και να παλέψουμε, με επιχειρήματα που θα δείξουν ότι ο δρόμος της ανάπτυξης, της εργασιακής ειρήνης και της δικαιοσύνης, για τους εργαζόμενους τόσο μισθολογικά όσο και σε θέματα εργασιακής ασφάλειας.

Η αγωνιστικότητα, ο ενωτικός ρόλος του Συνδικαλιστικού Κινήματος και η προάσπιση των εργασιακών κατακτήσεων, αποτελεί το μεγάλο μας όπλο, ώστε να συνεχίσουμε με δυναμισμό τις παρεμβατικές μας δράσεις, καθώς και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα του θεσμικού μας ρόλου για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών και των εργαζομένων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ

 

Επικαιρότητα