Καταστατικό

Δημοφιλή

Επανηλεκτροδότηση: Τι πρέπει να κάνετε

 - Για ηλεκτροδότηση ακινήτου που προσωρινά δεν ηλεκτροδοτείται Αρμόδιος για...

Διοικητικό Συμβούλιο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ -ΚΗΕ Σήμερα, 21...

ΕΤΕ/ Ομίλου – ΔΕΗ: Τιμή και δόξα στους μαχητές και νεκρούς της Μάχης της Ηλεκτρικής

Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ τιμούμε τους...

E.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ: Λέμε όχι στην εμμονή της βίαιης απολιγνιτοποίησης

Ανησυχία και απόγνωση δημιουργούν στους εργαζόμενους αλλά και στην...

 

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ

Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ – ΚΗΕ

katastatiko ete dei 

2017

 

Περιεχόμενα

ΙΔΡΥΣΗ – ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΕΔΡΑ. 1

Άρθρο 1ο. 1

ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ. 2

Άρθρο 2ο. 2

ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ. 3

Άρθρο 3ο. 3

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ. 3

Άρθρο 4ο. 3

ΜΕΛΗ – ΟΡΟΙ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ. 3

Άρθρο 5ο. 3

Άρθρο 6ο. 3

Άρθρο 7ο. 4

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ.. 5

Άρθρο 8ο. 5

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ.. 5

Άρθρο 9ο. 5

ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΜΕΛΩΝ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΟΙΝΩΝ.. 5

Άρθρο 10ο. 5

Άρθρο 11ο. 6

ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. 6

Άρθρο 12ο. 6

ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. 6

Άρθρο 13ο. 6

ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ. 7

Άρθρο 14ο. 7

ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ- ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ. 7

Άρθρο 15ο. 7

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.. 7

Άρθρο 16ο. 7

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Ε.Ε) 9

Άρθρο 17ο. 9

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. 10

Άρθρο 18ο. 10

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΩΝ.. 10

Άρθρο 19ο. 10

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ.. 11

Άρθρο 20ο. 11

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Α ΚΑΙ Β ΤΑΜΙΑ. 12

Άρθρο 21ο. 12

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΦΟΡΟΥ. 13

Άρθρο 22ο. 13

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΛΟΙΠΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.. 13

Άρθρο 23ο. 13

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Κ. Εξ. Επ.) 14

Άρθρο 24ο. 14

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.. 14

Άρθρο 25ο. 14

ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ (Σ. Π.) 15

Άρθρο 26ο. 15

Άρθρο 27ο. 17

Άρθρο 28ο. 18

Άρθρο 29ο. 18

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.. 18

Άρθρο 30ο. 18

Άρθρο 31ο. 19

Άρθρο 32ο. 19

Άρθρο 33ο. 19

ΕΚΛΟΓΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ.. 20

Άρθρο 34ο. 20

Άρθρο 35ο. 20

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ. 21

Άρθρο 36ο. 21

Άρθρο 37ο. 23

ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ. 24

Άρθρο 38ο. 24

Άρθρο 39ο. 24

 ΙΔΡΥΣΗ – ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΕΔΡΑ

 Άρθρο 1ο

 

Η ύπαρξη σε όλη τη χώρα πολύ μεγάλου αριθμού αναγνωρισμένων επαγγελματικών σωματείων για όλες τις κατηγορίες και ειδικότητες προσωπικού στον Όμιλο ΔΕΗ και τον ευρύτερο κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας, αντικειμενικά αρνητικές υπηρεσίες προσφέρει στους εργαζόμενους και στερεί απ’ αυτούς τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν στους διεκδικητικούς αγώνες τους το κυριότερο, το αποφασιστικότερο, το πιο δοκιμασμένο, αποτε­λεσματικό και ακαταμάχητο όπλο, το όπλο της ενότητας, της συμπαράταξης, της ανταγωνιστικής προβολής των αιτημάτων τους και της σταθερής αντιμετώπισης της εργοδοσίας μέχρι να λυθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Η πιο πάνω διαπίστωση και συνείδηση της ανάγκης για να υπάρχει μια μόνο Ενωτική Πανελλήνια Οργάνωση συνδικαλιστική (Σωματείο) για τον εργαζόμενο σ’ όλη την χώρα, με την ίδρυση μιας οργάνωσης και στη συνέχεια με την ενοποίηση σ’ αυτή όλων των Σωματείων του Ομίλου ΔΕΗ, ή διαφορετικά με τη διάλυση των ομοιοεπαγγελματικών Σωματείων που υπάρ­χουν και της προσχώρησης των μελών τους στην οργάνωση αυτή, καθώς και με την εγγραφή τους στα μητρώα της νέας αυτής συνδικαλιστικής οργάνωσης όλων των συνδικαλισμένων ή όχι εργαζόμενων της ΔΕΗ σ’ όλη τη χώρα, οδήγησε 6 ανεγνωρισμένα ομοιοεπαγγελματικά Σωματεία με την επωνυμία:

1. «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΗ-ΠΑΠ (τ. ΗΕΑΠ)»,

  1. 2.«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧ. ΣΤΕΤ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΔΕΗ»,
  2. 3.«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΗ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ»
  3. 4.«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΕΗ»,
  4. 5.«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΗ» και
  5. 6.«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΗ ΣΕΡΡΩΝ», σε κοινή σύσκεψη που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 24.6.1976.

Οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι τους υπέγραψαν συνυποσχετικό με το οποίο διακηρύχτηκε η ανάγκη ενοποίησης όλου του προσωπικού του Ομίλου ΔΕΗ και του ευρύτερου κλάδου ενέργειας σε ΜΙΑ ΜΟΝΗ και ΕΝΙΑΙΑ Συνδικαλιστική Οργάνωση (Σωματείο). Στην πάρα πάνω διακήρυξη και απόφαση προσχώρησαν και την αποδέχτηκαν και τα ακόλουθα Σωματεία:

  1. 1.«ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΗ-ΑΗΣ ΡΟΔΟΥ»,
  2. 2.«ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ – ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ»,
  3. 3.«ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΗ ΛΕΣΒΟΥ»,
  4. 4.«ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΗ-ΑΗΣ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΩΣ»,
  5. 5.«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΕΗ» και
  6. 6.«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟΥ ΔΕΗ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ».

Έτσι αποφασίσθηκε η ίδρυση Πανελληνίου Σωματείου με έδρα την Αθήνα στην οδό Στουρνάρη 73-75 , Τ.Κ. 10432 και με τον τίτλο «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ», ονομαζόμενο εφεξής για συντομία Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ – ΚΗΕ.

ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Άρθρο 2ο

 Σκοποί του Σωματείου είναι:

1.Η συνένωση ολόκληρου του προσωπικού Αορίστου ή Ορισμένου χρόνου (τουλάχιστον δυο μήνες απασχόλησης), ανεξαρτήτως ειδικότητας που απασχολούνται στον Όμιλο ΔΕΗ. ΑΕ. – ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ – Κλάδο Ασφαλιστικού Φορέα ΔΕΗ (με ότι συμπεριλαμβάνει σήμερα και ότι αλλαγές προκύψουν στο μέλλον), τυχών θυγατρικών τους, καθώς και κάθε άλλης Επιχείρησης Παραγωγής – Μεταφοράς, Διανομής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε μια ενωτική συνδικαλιστική οργάνωση για να ενεργούν μαζί, μελετούν, προστατεύουν και προάγουν τα οικονομικά, κοινωνικοασφαλιστικά, επαγγελματικά και ηθικά συμφέροντά τους,

2.Η εξασφάλιση καλύτερων όρων και συνθηκών δουλειάς με τη βελτίωση της εργατικής νομοθεσίας και η επίβλεψη για την πιστή εφαρμογή της.

3.Η βελτίωση των κάθε μορφής αποδοχών και πρόσθετων υλικών απολαβών του προσωπικού, ανάλογα με τις σύγχρονες ανάγκες και την οικονομική ανάπτυξη του Ομίλου ΔΕΗ και κάθε άλλης Επιχείρησης Παραγωγής – Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται στο προσωπικό πάντα πολιτισμένο και ανθρώπινο βιοτικό επίπεδο.

4.Η βελτίωση της θέσης των μελών από την άποψη κάθε είδους κοινωνικής ασφάλισης και η προάσπιση των συμφερόντων του φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού του Ομίλου ΔΕΗ, όπως και κάθε άλλου ταμείου επικουρικής και κύριας ασφάλισης των μελών της Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ – ΚΗΕ .

5.Η τεχνικοεπαγγελματική μόρφωση των μελών και η ανύψωσή της με την ίδρυση λεσχών, βιβλιοθηκών, εντευκτηρίων, σχολείων ή περιοδικών σεμιναρίων που θα διδάσκονται από ειδικούς επιστήμονες μαθήματα τεχνικά, συνδικαλιστικά, γενικής μόρφωσης κ.λπ. Για τους παραπάνω σκοπούς πρέπει να τηρείται ειδικός λογαριασμός για την κάλυψη των σχετικών δαπανών.

6.Η γενική φροντίδα για την εξύψωση του βιοτικού, πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών και η μεταξύ τους καλλιέργεια του πνεύματος της εργατικής αλληλεγγύης και συναδέλφωσης, ώστε να διαμορφώσουν συνδικαλιστική συνείδηση και νοοτροπία.

7.Η υπεράσπιση όλων των δικαιωμάτων των μελών, οικονομικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών.

8.Η συμπαράσταση και αλληλεγγύη στα άλλα εργατοϋπαλληλικά επαγγελματικά σωματεία στον αγώνα που κάνουν για την υπεράσπιση και προώθηση των συμφερόντων των μελών τους και η πρόσθεση και της δικής τους δύναμης στη δύναμη των εργατοϋπαλληλικών σωματείων και ενώσεων που βρίσκονται σ’ όλη τη χώρα προκειμένου να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και να εκφράζονται οι συνεπείς ταξικές θέσεις των εργαζομένων.

9.Η συμμετοχή εκλεγμένων αντιπροσώπων των εργαζομένων τόσο στη διοίκηση της Μητρικής και των θυγατρικών εταιριών του Ομίλου ΔΕΗ και τα άλλα όργανά της, όσο και στις διοικήσεις των ασφαλιστικών φορέων του προσωπικού, με δικαίωμα γνώμης και ψήφου στις λαμβανόμενες αποφάσεις, για να συμβάλλουν στην καλύτερη ανάπτυξη και απόδοση της Δημόσιας αυτής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και από κει στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας για την ωφέλεια του εργαζόμενου προσωπικού στον Όμιλο ΔΕΗ και γενικά των Ελλήνων πολιτών.

10.Η καταγγελία κάθε υπεύθυνου οικονομικών ή άλλων ατασθαλιών στον Όμιλο ΔΕΗ για την προστασία τόσο των συμφερόντων του προσωπικού, όσο και της επιχείρησης.

11.Η ανάπτυξη του ταξικού αυτόνομου Δημοκρατικού Συνδικαλισμού και η επιδίωξη της επικύρωσης των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας από την ελληνική πολιτεία.

12.Η προώθηση των θέσεων του Κινήματος Ειρήνης με τη συμμετοχή και δραστηριοποίηση των μελών του σε κάθε εκδήλωση που θα βοηθήσει στη διάδοση και την επικράτηση της Ειρήνης για το καλό της ανθρωπότητας.

13.Το Σωματείο υποστηρίζει και υπερασπίζει τη βασική αρχή της ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος με ένα Σωματείο, μία Ομοσπονδία, ένα τοπικό Εργατικό Κέντρο, μία Γενική Συνομοσπονδία. Η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος αποτελεί την πιο ψηλή επιδίωξη του Σωματείου. Η διάσπαση εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Άρθρο 3ο

 Μέσα για την πραγμάτωση των σκοπών του Σωματείου είναι:

α. Η εγγραφή και συσπείρωση όλου του προσωπικού Αορίστου ή Ορισμένου χρόνου (δυο μήνες απασχόλησης), ανεξαρτήτως ειδικότητας που απασχολούνται στην Όμιλο ΔΕΗ. ΑΕ. – ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ – Κλάδο Ασφαλιστικού Φορέα ΔΕΗ (με ό,τι συμπεριλαμβάνει σήμερα και ότι αλλαγές προκύψουν στο μέλλον), τυχών θυγατρικών τους, καθώς και σε κάθε άλλη Επιχείρηση Παραγωγής – Μεταφοράς, Διανομής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας, και η διαφώτιση των μελών για τη σημασία και τα πλεονεκτήματα της μαζικής και καθολικής συμμετοχής σε μία μόνο ενωμένη και καθολική συνδικαλιστική οργάνωση.

β.  Οι κοινές προσπάθειες και αγώνες μ’ όλες τις μορφές συνδικαλιστικής πάλης.

γ.  Η ενότητα και η αλληλεγγύη των μελών του Σωματείου με τους άλλους εργαζομένους σαν αναγκαία προϋπόθεση για την καλύτερη αποτελεσματικότητα των αγώνων τους.

δ.  Η συνεργασία και η σύμπραξη με τις άλλες εργατοϋπαλληλικές οργανώσεις της χώρας και ιδιαίτερα με τις οργανώσεις των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ και κάθε άλλης Επιχείρησης Παραγωγής – Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

ε.  Η οικονομική αυτοδυναμία και αυτοτέλεια του Σωματείου.

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

Άρθρο 4ο

 Το Σωματείο μπορεί μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του ή όπως αλλιώς ο νόμος ορίζει, να γίνει μέλος ανώτερης Σωματειακής Ένωσης. Πρόσθετα μετά από απόφαση του Δ.Σ., όπως ο νόμος ορίζει, τα Σωματειακά παραρτήματα γράφονται μέλη στα αντίστοιχα τοπικά εργατοϋπαλληλικά Κέντρα και συμμετέχουν στα συνέδριά τους με αριθμό εκλεγμένων αντιπροσώπων τους, ανάλογα με τα μέλη που ψήφισαν και ανήκουν στη δύναμη του Σωματειακού Παραρτήματος (Τμήματος).

ΜΕΛΗ – ΟΡΟΙ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ

Άρθρο 5ο

 

Μέλη γίνονται όλοι οι εργαζόμενοι Αορίστου ή Ορισμένου χρόνου (δυο μήνες απασχόλησης), ανεξαρτήτως ειδικότητας που απασχολούνται στον Όμιλο ΔΕΗ. ΑΕ. – ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ – Κλάδο Ασφαλιστικού Φορέα ΔΕΗ (με ότι συμπεριλαμβάνει σήμερα και ότι αλλαγές προκύψουν στο μέλλον), τυχών θυγατρικών τους, καθώς και κάθε άλλης Επιχείρησης Παραγωγής – Μεταφοράς, Διανομής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Άρθρο 6ο

             Για να γίνει ένας μέλος της Ένωσης απαιτείται:

  1. 1.Να υποβάλλει αίτηση για εγγραφή του, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει: .

α.   Δήλωση ότι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για εγγραφή του παρέχει εργασία ή υπηρεσία στον Όμιλο ΔΕΗ ΑΕ. – ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ – Κλάδο Ασφαλιστικού Φορέα ΔΕΗ (με ότι συμπεριλαμβάνει σήμερα και ότι αλλαγές προκύψουν στο μέλλον), τυχών θυγατρικών τους, καθώς και κάθε άλλης Επιχείρησης Παραγωγής – Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου και ότι συντρέχουν στο πρόσωπο του οι προϋποθέσεις του άρθρου 5 του καταστατικού της Ένωσης.

β.   Να δηλώνει τη σαφή και ελεύθερη βούλησή του που εκδηλώνεται με την υπογραφή της σχετικής αίτησης για εγγραφή.

γ.   Να δηλώνει ότι δεν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για απιστία ή διαχειριστική

ανωμαλία σε βάρος Συνδικαλιστικής Οργάνωσης μισθωτών.

δ.   Δήλωση ότι αποδέχεται ανεπιφύλακτα το καταστατικό του Σωματείου.

ε.   Δήλωση ότι αποδέχεται να γίνεται κάθε μήνα παρακράτηση από το μισθό

του για το ποσό της μηνιάτικης συνδρομής του στο Σωματείο.

στ. Δήλωση ότι οφείλει να γνωρίζει στη Διοίκηση του Σωματείου κάθε αλλαγή

της διεύθυνσής του, όπως και τον τόπο που προσφέρει τις υπηρεσίες του

στον Όμιλο ΔΕΗ και κάθε άλλη Επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην

Παραγωγή – Μεταφορά και Διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας,.

ζ.   Να καταβάλλει το δικαίωμα της εγγραφής του.

      Η παραπάνω αίτηση υποβάλλεται στο Τοπικό Σωματειακό Παράρτημα που ανήκει το υποψήφιο μέλος, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από Πρόεδρο και Γραμματέα ή άλλη νόμιμη αρχή (Κ.ΕΠ ή Α.Τ). Το Τοπικό Σωματειακό Παράρτημα αποστέλλει, χωρίς καθυστέρηση, την παραπάνω αίτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.

  1. 2.Το Διοικητικό Συμβούλιο με απόφασή του μέσα σε 30 μέρες από την παραλαβή της αίτησης εγγραφής είναι υποχρεωμένο να γράψει αυτόν που την έκανε στο Βιβλίο Μητρώου των Μελών. Αν έχουν υποβληθεί όμως ελλιπείς αιτήσεις, δεν είναι υποχρεωμένο γι’ αυτό μέχρι να συγκεντρωθούν τα στοιχεία που απαιτούνται.

       Το Δ.Σ. μόνο όταν έχει συγκεκριμένες καταγγελίες ή στοιχεία ότι μία αίτηση δεν είναι ακριβής και ειλικρινής και ότι αυτός που την κάνει στερείται τις καταστατικές προϋποθέσεις για να γίνει μέλος, με αιτιολογημένη απόφασή του, απορρίπτει την αίτηση. Αυτός που απορρίπτεται μπορεί να κάνει ένσταση στο Δ.Σ. τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μέρες πριν από τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης.

       Η ένσταση αυτή μπαίνει, υποχρεωτικά, από το Δ.Σ. στην πρώτη τακτική ή έκτακτη Γενική Συνέλευση και σε περίπτωση παραδοχής της, το μέλος που κάνει την ένσταση θεωρείται καταχωρημένο από την ημερομηνία υποβολής της καταχώρησης της αίτησης στο σχετικό Βιβλίο του Σωματείου. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον ο Νόμος δεν ορίζει αλλιώς.

 

Άρθρο 7ο

 1.Τα μέλη του Σωματείου εκπίπτουν από την ιδιότητά τους:

α. Όταν χάσουν την ιδιότητά τους με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου, μισθωτού του Ομίλου ΔΕΗ και κάθε άλλης Επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην Παραγωγή – Μεταφορά, Διανομή και Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας, λόγω απόλυσης ή συνταξιοδότησης και αποχώρησής τους.

       Τα μέλη όμως που απολύονται από τον Όμιλο ΔΕΗ και κάθε άλλη Επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Παραγωγή – Μεταφορά, Διανομή και Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας, και αμφισβήτησαν την εγκυρότητα της καταγγελίας της σύμβασής τους, διατηρούν την ιδιότητα του μέλους μέχρι τελεσίδικης απόφασης πάνω σε αγωγή ή άλλη σχετική ενέργεια.

       Η στράτευση ή η σχετικά μακρόχρονη ασθένεια δεν είναι προϋποθέσεις για να χάσει ο μισθωτός την ιδιότητά του και δεν προκαλούν τη διαγραφή του από μέλος του Σωματείου.

β.  Αν καταδικασθούν τελεσίδικα για απιστία ή διαχειριστική ανωμαλία σε βάρος κάποιας συνδικαλιστικής οργάνωσης μισθωτών.

 

2.Τα μέλη της Ένωσης μπορούν να διαγραφούν αν καθυστερούν τις συνδρομές τους περισσότερο από (6) μήνες και αφού καλέστηκαν έγγραφα δεν τις κατέβαλαν.

3.Από την Γενική Συνέλευση του Σωματείου διαγράφεται με αιτιολογημένη απόφαση και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του καταστατικού αυτού το μέλος που παραβαίνει το καταστατικό, δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις των Διοικητικών Οργάνων, κάνει πράξεις που είναι αντίθετες με τους σκοπούς και τα συμφέροντα του Σωματείου. Ιδιαίτερα απαράδεκτη είναι η αντισυνδικαλιστική στάση του μέλους.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ

Άρθρο 8ο

 

  • Τα μέλη του Σωματείου έχουν ίσα δικαιώματα.
    • Τα μέλη έχουν δικαίωμα:

α.   να ζητούν πληροφορίες από το Δ.Σ. και τις Τ.Δ.Ε για θέματα που τα ενδιαφέρουν προσωπικά και έχουν σχέση με τους σκοπούς της Ένωσης καθώς και συμπαράστασης της Ένωσης ενώπιον της ΔΕΗ, θυγατρικών και λοιπών εταιριών Παραγωγής – Μεταφοράς, Διανομής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας και στις αρμόδιες αρχές,

β.   να αναθέτουν στα Δ.Σ. και στις Τ.Δ.Ε την εκπροσώπησή τους για κάθε δίκαιο ζήτημα που έχει σχέση με την υπηρεσιακή τους κατάσταση και τις αξιώσεις από αυτήν.

  • Τα μέλη που είναι ταμειακά εντάξει έχουν το δικαίωμα:

α.   να εκλέγουν και να εκλέγονται από τότε που γράφτηκαν στο μητρώο μελών του Σωματείου, αφού τηρούνται όμως κάθε φορά οι διατάξεις του νόμου.

β.   της συμμετοχής, του λόγου, του ελέγχου, της κριτικής και της ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις.

 

  • Όλα τα μέλη έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται τακτικά πάνω στην πορεία των υποθέσεων του Σωματείου. Είναι ισότιμα μεταξύ τους στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.

 

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ

Άρθρο 9ο

 Τα μέλη της Ένωσης είναι υποχρεωμένα:

α.)  να παίρνουν ενεργά και δραστήρια μέρος στη ζωή του Σωματείου και να εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όπως και κάθε άλλη υποχρέωση ή καθήκον τους έχει ανατεθεί από το Δ.Σ. ή τη Γενική Συνέλευση των μελών ή από άλλη Επιτροπή ή Σωματειακό Όργανο,

β.)  να πειθαρχούν στις αποφάσεις των διοικητικών οργάνων,

γ.)  να προσέρχονται ανελλιπώς στις συνελεύσεις και να λένε ελεύθερα τις γνώμες τους,

δ.)  να δείχνουν επαγγελματική και συνδικαλιστική αλληλεγγύη, δηλαδή να μην κάνουν πράξεις ή παραλείψεις επιζήμιες για τους συναδέλφους τους και αντίθετες με τους σκοπούς της Ένωσης.

 

ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΜΕΛΩΝ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΟΙΝΩΝ

 

Άρθρο 10ο

 1.Κάθε μέλος που αντιδρά στις επιδιώξεις και τους σκοπούς της Ένωσης, βάζει προσκόμματα στην εκτέλεση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών ή η διαγωγή του οπωσδήποτε είναι ασυμβίβαστη με τα συμφέροντα της Ένωσης, ελέγχεται πειθαρχικά από την Εξελεγκτική Επιτροπή.

  1. 2.Σε κάθε περίπτωση που αναφέρεται πάρα πάνω, λόγο έχει η Εξελεγκτική Επιτροπή που κάνει τις αναγκαίες και σε κάθε κατεύθυνση ανακρίσεις για να διαπιστωθεί η παράβαση των άρθρων του Καταστατικού και των αποφάσεων των διοικητικών οργάνων.
  2. 3.Μετά το τέλος των ανακρίσεων που γίνονται από την Εξελεγκτική Επιτροπή και την υποβολή σχετικής εισήγησης προς το Δ.Σ, παίρνονται, με μυστική ψηφοφορία και απόλυτη πλειοψηφία, από το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσεις σχετικές με την επιβολή των ποινών, αφού προηγούμενα απολογηθεί ο εγκαλούμενος καλούμενος προ πέντε (5) τουλάχιστον ημερών.

Οι ποινές που επιβάλλονται είναι:

α. Γραφτές επιπλήξεις

β.  Προσωρινή αποβολή μέχρι ένα (1) χρόνο

γ.  Πρόταση διαγραφής μέλους από τη Γενική Συνέλευση.

     Οι παραπάνω αποφάσεις για πειθαρχικές ποινές, μπορούν να προσβληθούν με ένσταση στην πρώτη Τοπική Γενική Συνέλευση του Σωματειακού Παραρτήματος που ανήκει αυτός που τιμωρήθηκε. Η ένσταση ασκείται μέσα σε τριάντα (30) μέρες από την κοινοποίηση της απόφασης.

     Κατά της απόφασης της Τοπικής Γενικής Συνέλευσης του Σωματειακού Παραρτήματος, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασκήσει έφεση στην πρώτη ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου της Ένωσης, μέσα σε τριάντα (30) μέρες από την κοινοποίηση της απόφασης. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τους Σωματείου είναι τελεσίδικη.

 

Άρθρο 11ο

 

Η Εξελεγκτική Επιτροπή ενεργεί ύστερα από καταγγελία κάποιου διοικητικού οργάνου ή απλού μέλους ή αυτεπάγγελτα σε περίπτωση φανερού παραπτώματος. Σε περίπτωση που αποδεδειγμένα βαρύνονται με τις πιο πάνω καταγγελίες, μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής ή συγγενικά τους πρόσωπα, αντικαθίστανται αυτά με τα αναπληρωματικά τους μέλη, μετά από απόφαση του Δ.Σ, με πλήρη αιτιολόγηση και με απόλυτη πλειοψηφία, οι επιβαλλόμενες δε ποινές δημοσιεύονται στην εφημερίδα της Ένωσης.

ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Άρθρο 12ο

 Πόροι της Ένωσης είναι:

  1. 1.το δικαίωμα εγγραφής και οι μηνιαίες συνδρομές των μελών που καθορίζονται με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου με πλειοψηφία 2/3 των μελών του,
  2. 2.τα κληροδοτήματα και οι επώνυμες δωρεές, του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά από απόφαση,
  3. 3.η περιουσία άλλου Σωματείου που διαλύεται με σκοπό να προσχωρήσουν τα μέλη του στην Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ,
  4. 4.τα έσοδα από περιουσία της Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ,
  5. 5.οι οικονομικές ενισχύσεις από την Εργατική Εστία ή κάθε νόμιμο έσοδο από άλλο φορέα,
  6. 6.έκτακτες εισφορές των μελών που καθορίζονται από τα 2/3 του Διοικητικού Συμβούλιου,
  7. 7.κάθε νόμιμο έσοδο που εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση,
  8. 8.έσοδα από τη διοργάνωση εορτών, λαχείων ή από λειτουργία εντευκτη­ρίων ή άλλων παραπλήσιων δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τα μέλη και τους σκοπούς του Σωματείου.

 

ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Άρθρο 13ο

 

Η Ένωση εκπροσωπείται δικαστικά και εξώδικα, δηλαδή ενώπιον των Δικαστικών, των Δημοσίων και Δημοσίου Δικαίου Αρχών, των Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, των Συνεταιριστικών Οργανώσεων εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς και κάθε τρίτου νομικού ή φυσικού προσώπου που τελεί σε σχέση με την Ένωση που απορρέει από το καταστατικό αυτό ή τη νομοθεσία περί Σωματείων, από τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. από κοινού και σε περίπτωση διαφωνίας αυτών αποφασίζει η Εκτελεστική Επιτροπή.

Τον Πρόεδρο όταν απουσιάζει ή κωλύεται, τον αναπληρώνουν στην εκπροσώπηση της Ένωσης κατά σειρά οι Αντιπρόεδροι, το δε Γενικό Γραμματέα, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, τον αναπληρώνουν κατά σειρά οι αναπληρωτές Γενικοί Γραμματείς. Σε ειδικές περιπτώσεις, με εξουσιοδότηση του Δ.Σ., μπορούν να εκπροσωπούν την Ένωση και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Άρθρο 14ο

 

Τα συλλογικά όργανα της Ένωσης είναι:

  1. 1.οι Γενικές Συνελεύσεις των μελών που διακρίνονται σε πανελλαδικές και σε τοπικές των Παραρτημάτων,
  2. 2.το Γενικό Συμβούλιο (Γ.Σ),
  3. 3.η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (Κ.Ε.Ε) και οι Τοπικές Εφορευτικές Επιτροπές των Παραρτημάτων (Τ.Ε.Ε),
  4. 4.το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ),
  5. 5.η Εκτελεστική Επιτροπή (Εκ. Επ.),
  6. 6.οι Τοπικές Διοικούσες Επιτροπές των Παραρτημάτων (Τ.Δ.Ε),
  7. 7.η Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή (Κ.Εξ.Επ.) και οι Τοπικές Εξελεγκτικές Επιτροπές των Παραρτημάτων (Τ.Εξ.Επ.) και
  8. 8.η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ.

ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ- ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ

Άρθρο 15ο

Οι κοινωνικές ανάγκες του νεοσυσταθέντος ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ θα καλύπτονται από το σύνολο των συνδρομών, δηλαδή από το κεντρικό ταμείο.

Πρόσθετα έσοδα στο λογαριασμό μπορεί να είναι έκτακτες συνδρομές για το σκοπό αυτό που θα αποφασίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο, δωρεές επώνυμες και κέρδη από συνεστιάσεις και άλλες εκδηλώσεις της Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ. Την ευθύνη της διαχείρισης του λογαριασμού έχει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Το ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ διοικείται από 5 μέλη Διοικούσα Επιτροπή. Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής διορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Οι αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής έρχονται σαν εισηγήσεις στο Δ.Σ. και οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου εκτελούνται με ευθύνη του προεδρείου της Ένωσης.

Οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της Διοικούσας Επιτροπής, καθώς και τα της λειτουργίας του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ, καθορίζονται με κανονισμό που συντάσσεται και τροποποιείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, με αυξημένη πολυψήφια των 2/3.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 Άρθρο 16ο

 

  1. 1.Το Σωματείο διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο.
    1. 2.Τα μέλη του Δ.Σ είναι 31 και εκλέγονται από εκλογές των μελών με καθολική, μυστική, πανελλαδική ψηφοφορία, από το σύνολο των ταμειακά εντάξει μελών, με το σύστημα της απλής αναλογικής.
    2. 3.Η διάρθρωση του Ομίλου ΔΕΗ, οι λειτουργικές ανάγκες της Ένωσης και οι οργανωτικοί στόχοι της, προσδιορίζουν την ανάγκη γεωγραφικής κατανομής των εδρών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τα προερχόμενα από υπηρεσιακές μονάδες της Αττικής τακτικά μέλη του Δ.Σ., δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 14 και της επαρχίας τα 17, εκτός αν συμφωνηθεί ελεύθερη εκλογή αριθμού ή του συνόλου των εδρών, αδιάφορα από Υπηρεσιακή Μονάδα που υπηρετούν τα μέλη, από το σύνολο των ψηφοδελτίων.

  1. 4. Μαζί με τα τακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εκλέγονται και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη από τους κατά σειρά επιτυχίας επιλαχόντες. Η διάρκεια της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής (3 χρόνια).

       Τα τακτικά μέλη του Δ.Σ. αμέσως μετά την εκλογή και ανακήρυξή τους από την Εφορευτική Επιτροπή, μετά από πρόσκληση του συμβούλου που πλειοψήφησε και αν καθυστερήσει αυτός πάνω από πέντε (5) μέρες μετά από πρόσκληση κάθε συμβούλου που εκλέχθηκε και αφού τα μέλη που θα συγκεντρωθούν αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία των τακτικών μελών, συγκροτούνται σε Σώμα και συγκεκριμένα:

Εκλέγουν μεταξύ τους, με μυστική ψηφοφορία και ψηφοδέλτιο,

  • τον Πρόεδρο και 3 Αντιπροέδρους – Α, Β, και Γ ,
  • το Γενικό Γραμματέα και 3 Αναπληρωτές Γενικούς Γραμματείς – Α, Β, και Γ ,
  • τους Α και Β Ταμίες,
  • τον Έφορο,
  • τον Εκτελεστικό Σύμβουλο Παραγωγής,
  • τον Εκτελεστικό Σύμβουλο Μεταφοράς – ΑΔΜΗΕ καθώς και των λοιπών εταιρειών Παραγωγής, Μεταφοράς, Διανομής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας,
  • τον Εκτελεστικό Σύμβουλο Διανομής – ΔΕΔΔΗΕ καθώς και των λοιπών εταιρειών Παραγωγής, Μεταφοράς, Διανομής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας,
    • τον Εκτελεστικό Σύμβουλο Ορυχείων,
    • τον Εκτελεστικό Σύμβουλο για τις Δημόσιες Σχέσεις,
    • τον Εκτελεστικό Σύμβουλο για τα Νομικά θέματα,
    • τον Εκτελεστικό Σύμβουλο για τα θέματα Ασφαλιστικού και
    • τον Εκτελεστικό Σύμβουλο για θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία.
  1. 5.Αυτό το Προεδρείο που εκλέχθηκε όπως παραπάνω, αποτελεί την Εκτελεστική Επιτροπή του Σωματείου.

Όλα τα αξιώματα της Εκτελεστικής Επιτροπής μοιράζονται μετά από εκλογή και με απόλυτη πλειοψηφία των μελών που είναι παρόντα.

Αν δεν επιτύχει πλειοψηφία των μελών κατά την πρώτη ψηφοφορία, επαναλαμβάνεται δεύτερη και σ’ αυτήν αρκεί η σχετική πλειοψηφία.

  1. 6.Τα μέλη του Δ.Σ. είναι μεταξύ τους υπεύθυνα για την εκτέλεση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και καθηκόντων που απορρέουν από το Καταστατικό.

Τα μέλη του Δ.Σ. συνεδριάζουν τακτικά μετά από πρόσκληση του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα, το αργότερο μέσα σε διάστημα δυο μηνών, έκτακτα δε όσες φορές το κρίνει αναγκαίο ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας ή το ζητήσουν τουλάχιστον επτά (7) Σύμβουλοι με γραπτή αίτησή τους, στην οποία θα αναγράφονται οι λόγοι και τα θέματα που θα συζητηθούν. Μια φορά τον μήνα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή.

Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας είναι υποχρεωμένοι μέσα σε 6 μέρες, αφού λάβουν την αίτηση, να συγκαλέσουν το Διοικητικό Συμβούλιο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρείται σε απαρτία αν παρευρίσκονται τα μισά και ένα από τα μέλη του, περιλαμβανομένου του Προέδρου ή του Α ή του Β ή του Γ Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα ή του Α ή του Β ή του Γ Αναπληρωτού Γενικού Γραμματέα και παίρνει αποφάσεις με πλειοψηφία των μελών που είναι παρόντα.

Σε ισοψηφία νικά η ψήφος του Προέδρου.

  1. 7.Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που απουσιάζουν σε τρεις (3) συνεδριάσεις συνέχεια, χωρίς να δώσουν αιτιολογημένες εξηγήσεις για την απουσία τους σε πρόσκληση του Προέδρου και του Γεν. Γραμματέα του Δ.Σ., εκπίπτουν από το αξίωμά τους και αντικαθίστανται από τους αναπληρωματικούς με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
    Για τη βασιμότητα των εξηγήσεων αποφασίζει το Δ.Σ. Η απόφαση αυτή του Δ.Σ. μπορεί να προσβληθεί στην πρώτη Τακτική Γενική Συνέλευση. Επίσης σε περίπτωση υπηρεσιακού εμποδίου ή απουσίας από την έδρα τους, για πολύ χρόνο, από ανώτερη βία ή σε περίπτωση ασθενείας που διαρκεί πάνω από τρεις (3) συνεχείς τακτικές συνεδριάσεις, αναπληρώνονται προσωρινά τα μέλη του Δ.Σ. από τα κατά σειρά αναπληρωματικά και επανέρχονται στη θέση τους, όταν λείψει το εμπόδιο.

Αυτή η αναπλήρωση τακτικού με αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ., όπως και η επάνοδος του τακτικού μέλους στη θέση του, γίνεται πάντοτε με αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. και καταχωρείται στο Βιβλίο Πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όταν αδειάσει κάποια θέση από το Δ. Σ. και μετά την εξάντληση του πίνακα των αναπληρωματικών μελών, το Δ.Σ. συνεχίζει τις εργασίες του μέχρι τη λήξη της θητείας του, εφόσον μετέχουν σ’ αυτό 23 τακτικά μέλη και από αυτά τα 16 να προέρχονται από τους πρώτους επιτυχόντες και να μην έχουν καταλάβει την έδρα με αναπλήρωση. Σε αντίθετη περίπτωση θεωρείται ότι έληξε η’ θητεία του Δ.Σ. και γίνονται εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ. και λοιπών οργάνων του Σωματείου όπως ορίζεται στο καταστατικό της ΕΤΕ/ΔΕΗ

  1. 8.Το Διοικητικό Συμβούλιο με απαρτία 16 μέλη, μπορεί να αποφασίζει για απεργία κάθε μορφής, για συνεχείς ή διακομμένες στάσεις εργασίας και γενικά για κάθε μορφή αγωνιστικών εκδηλώσεων.

     Το Δ.Σ. διαχειρίζεται την περιουσία και εγκρίνει τις κάθε μορφής δαπάνες για τη λειτουργία του Σωματείου μέσα στα πλαίσια του εγκριμένου προϋπολογισμού από τη Γενική Συνέλευση.

     Το Δ. Σ. χειρίζεται τις υποθέσεις του Σωματείου μέσα στα πλαίσια του Καταστατικού και του Νόμου. Κρατάει τα προβλεπόμενα από το Νόμο υποχρεωτικά βιβλία καθώς και κάθε αναγκαίο έντυπο. Συντάσσει τον ετήσιο προϋπολογισμό, απολογισμό και ισολογισμό και βάζει αυτούς για έγκριση στη Γενική Συνέλευση. Συγκαλεί με απόφασή του τις Γενικές Συνελεύσεις των μελών, αποφασίζει και φροντίζει γενικά για την επιτυχία των σκοπών του Σωματείου και υπογράφει τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου.

     Κάθε απόφαση που έχει σχέση με έκφραση εμπιστοσύνης προς την Εκτελεστική Επιτροπή και γενικά σε προσωπικά ζητήματα, λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που συνεδριάζουν.
    
Ο ορισμός των εκπροσώπων της Ένωσης στα διάφορα Όργανα του ΚΚΠ/ Ομίλου ΔΕΗ καθώς και κάθε άλλη απόφαση, γίνεται πάντοτε με φανερή ψηφοφορία του Δ.Σ. Λεπτομερειακές αρμοδιότητες σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής, ορίζονται μετά από απόφαση του Δ.Σ.

  1. 9.Η Ένωση εκδίδει περιοδικό έντυπο για την υποστήριξη των θέσεων της. Η μέριμνα για την έκδοση της εφημερίδας δίνεται σε 7μελή Συντακτική Επιτροπή , εκ των οποίων επικεφαλής θα είναι ο υπεύθυνος Τύπου. Τα υπόλοιπα 6 μέλη θα ορίζονται από το Δ. Σ.

Η 7μελής Συντακτική Επιτροπή συνέρχεται με ευθύνη του Προεδρεύοντος , που είναι μέλος του Δ.Σ. και ορίζεται με απόφασή του και είναι ο υπεύθυνος της εφημερίδας. Η Συντακτική Επιτροπή λειτουργεί με βάση Εσωτερικό Κανονισμό που ψηφίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Οι Τοπικές Διοικούσες Επιτροπές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. να συμπεριλάβει θέμα που τους απασχολεί στην Ημερήσια Διάταξη του Δ.Σ. Ο πρόεδρος υποχρεούται να συμπεριλάβει το θέμα στην Ημερήσια Διάταξη του Δ.Σ.

Σ’ αυτήν την περίπτωση ένα μέλος τους μπορεί να εκπροσωπήσει Τ.Δ.Ε που έφερε το θέμα στο Δ. Σ παίρνοντας μέρος στην συνεδρίαση σαν εισηγητής του θέματος, με δικαίωμα λόγου μόνο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Ε.Ε)

Άρθρο 17ο

 1.Η εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ. πάνω σε θέματα της αρμοδιότητάς της και κάθε προκαταρκτική ενέργεια τους, ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή.

  1. 2.Η Εκτελεστική Επιτροπή συνέρχεται σε συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου και του Γραμματέα ή από τους νόμιμους αναπληρωτές τους, κάθε μήνα, βρίσκεται δε σε απαρτία όταν είναι παρόντα 10 μέλη της, οι δε αποφάσεις της παίρνονται κατά πλειοψηφία, υπερισχύοντας σε ισοψηφία της ψήφου του Προέδρου.
  2. 3.Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, η Εκτελεστική Επιτροπή αναπτύσσει πρωτοβουλία μέσα στα όρια του καταστατικού και των κατευθύνσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.
  3. 4.Στην Εκτελεστική Επιτροπή αναθέτονται ειδικότερα:

α. η προετοιμασία των εισηγήσεων πάνω στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης των Γενικών Συνελεύσεων και η σύνταξη των προϋπολογισμών, απολογισμών και ισολογισμών, που στη συνέχεια μπαίνουν υπ’ όψη του Δ.Σ. για την τελική διαμόρφωση,

β.  η προετοιμασία των εισηγήσεων σε όλα τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου,

γ.  η πρόσληψη και η απόλυση του προσωπικού του Σωματείου και ο καθορισμός των αποδοχών τους με βάση το νόμο, τον προϋπολογισμό και τις αποφάσεις του Δ.Σ. Τις συνεδριάσεις των οργάνων δύναται να παρακολουθεί κάθε μέλος της ΕΤΕ/ΔΕΗ.

 

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Άρθρο 18ο

 

  1. 1.Ο Πρόεδρος μαζί με το Γενικό Γραμματέα εκπροσωπεί την Ένωση σ’ όλες τις σχέσεις απέναντι στα Δικαστήρια, κάθε φύσης κρατικές αρχές, στα όργανα του Ομίλου ΔΕΗ και γενικά σε κάθε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

     Ουδέποτε ο Πρόεδρος ή ο Γεν. Γραμματέας πηγαίνουν μόνοι τους στις αρχές ή στους εκπροσώπους της εργοδοσίας για προβολή, συζήτηση και επίλυση οποιουδήποτε θέματος του Σωματείου και σαν εκπρόσωποι του αλλά παρουσιάζονται πάντα μαζί, ενεργούν συλλογικά και μαζί με μέλη του Δ. Σ. που ορίζονται απ’ αυτό.

     Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη οποιουδήποτε οργάνου ή Επιτροπής του Σωματείου. Καμιά μεμονωμένη εκπροσώπηση δε δεσμεύει το Σωματείο για οποιοδήποτε θέμα εκτός μόνο εξαιρετικά και μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

  1. 2.Ο Πρόεδρος μαζί με το Γενικό Γραμματέα, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, συγκαλεί τις έκτακτες ή τακτικές Γενικές Συνελεύσεις, κοινοποιεί την Ημερήσια Διάταξη, τον προϋπολογισμό, τον απολογισμό και τον ισολογισμό και διευθύνει τις συνεδριάσεις του Δ. Σ.

Επίσης διευθύνει τις συνεδριάσεις της Γεν. Συνέλευσης μέχρι εκλογής προεδρείου, δίνει κατά σειρά το λόγο στα μέλη του Δ.Σ, ανακαλεί αυτά στην τάξη, μπορεί δε να αφαιρέσει οριστικά το λόγο από παρεκτρεπόμενο, αφού προηγούμενα:

(α) τον ανακαλέσει στην τάξη,

(β) διακόψει προσωρινά τη συνεδρίαση για αποκατάσταση της τάξης χωρίς να το επιτύχει.

Ο Πρόεδρος δε μπορεί να αποβάλλει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από τη συνεδρίαση όταν γίνεται ψηφοφορία.

Βάζει σε ψηφοφορία τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης και τις προτάσεις πάνω σ’ αυτά, κατά σειρά που υποβλήθηκαν.

  1. 3.Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας συγκαλούν το Διοικητικό Συμβούλιο, υπογράφουν τα εξερχόμενα έγγραφα, τα πρακτικά του Δ.Σ και των Γενικών Συνελεύσεων μαζί με το προεδρείο τους. Υπογράφουν τα εντάλματα πληρωμών και τις αποδείξεις και για την καλή διαχείριση. Γενικά, ανεξάρτητα από τη συλλογική ευθύνη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για την καλή λειτουργία του Σωματείου για την προώθηση των διεκδικήσεων για την οργάνωση και διεξαγωγή των διεκδικητικών αγώνων.

Τα Καθήκοντα Προέδρου και Γεν. Γραμματέα δεν μπορούν να εκτελούν τα ίδια πρόσωπα πέρα από δύο συνεχείς και πλήρεις θητείες του Δ.Σ εκτός αν ψηφιστεί από τα 3/4 των μελών του Γεν. Συμβουλίου για την άσκηση των πιο πάνω καθηκόντων και για μια ακόμη θητεία.

  1. 4.Ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας, όπως και κάθε άλλο μέλος του Δ.Σ., μπορούν να παίρνουν αποζημιώσεις ή ημερομίσθια και έξοδα παράστασης ή κίνησης κλπ, αφού απασχοληθούν με υποθέσεις του Σωματείου, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΩΝ

Άρθρο 19ο

 

     Οι Αντιπρόεδροι εκτός από τα γενικά καθήκοντά τους σαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αναπληρώνουν κατά σειρά τον Πρόεδρο όταν απουσιάζει ή κωλύεται, σε όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του. Επιπρόσθετα με απόφαση του Δ.Σ τους ανατίθενται επιπλέον καθήκοντα.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ

Άρθρο 20ο

 

  1. 1.Ο Γενικός Γραμματέας εκτός από τα κοινά με τον Πρόεδρο καθήκοντά του, διευθύνει τα γραφεία του Σωματείου, έχει ευθύνη για την κανονική λειτουργία τους, φυλάει υπεύθυνα τα αρχεία και τη Σφραγίδα του Σωματείου, το Μητρώο των Μελών, τηρεί το πρωτόκολλο, την αλληλογραφία και αντίγραφο κάθε εισερχόμενου εγγράφου. Τηρεί κάθε βιβλίο που ορίζεται από το Νόμο ή το Διοικητικό Συμβούλιο. Επιμελείται την σύνταξη και υπογράφει, μαζί με τον Πρόεδρο και τους πρακτικογράφους που ορίζονται, τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. με τον Πρόεδρο και την πλειοψηφία τουλάχιστον των μελών που συμμετέχουν στη συνεδρίαση.
  2. 2.Το Γενικό Γραμματέα όταν απουσιάζει ή κωλύεται, τον αναπληρώνει σε όλα ο Α Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, ο οποίος, πρόσθετα, προεδρεύει της Επιτροπής Οργανωτικού, που ορίζεται 5μελής, με σκοπό την οργάνωση όλων των Σωματειακών Παραρτημάτων της Ένωσης, που θα αποσκοπεί στην καλύτερη λειτουργία της και αποτελείται από τον Α Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα και άλλα 4 μέλη του Δ.Σ που ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ

Η Επιτροπή Οργανωτικού εισηγείται στο Δ. Σ. τη συγκρότηση επιτροπών, για τις οποίες αυτό αποφασίζει.

  1. 3.Όταν κωλύεται ή απουσιάζει ο Α Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, τον αναπληρώνει ο Β, ο οποίος, ανεξάρτητα από τα άλλα καθήκοντά του, έχει ειδικά την ευθύνη για την τήρηση σε βιβλίο ή βιβλία αριθμημένα και θεωρημένα από το Γραμματέα του Πρωτοδικείου, το Μητρώο Μελών του Σωματείου, το οποίο μπορεί να είναι και σε ηλεκτρονική μορφή, στο οποίο καταχωρούνται όλα τα απαραίτητα ατομικά και υπηρεσιακά στοιχεία των μελών και ενδεικτικά:
  • ο αριθμός εκλογικού βιβλιαρίου,
  • ο αύξων αριθμός μητρώου της υπηρεσίας,
  • το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο,
  • τα στοιχεία της ταυτότητας,
  • η ιθαγένεια,
  • η διεύθυνση κατοικίας και δουλειάς,
  • η μισθολογική ομάδα που ανήκει,
  • η ειδικότητα,
  • η ημερομηνία εγγραφής και διαγραφής,
    • οι χρονικοί περίοδοι για τις οποίες το μέλος κατέβαλε τις μηνιάτικες συνδρομές του.

Στις διατηρούμενες στήλες μεταβολών να γράφεται κάθε μεταβολή που θα είναι χρήσιμη στο αρχείο της Ένωσης.

Επίσης είναι υποχρεωμένος να τηρεί και αντίγραφα όλων των Μητρώων Μελών των Σωματειακών Παραρτημάτων, ενημερωμένα πλήρως.

  1. 4.Όταν απουσιάζει ή κωλύεται και ο Β Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας, τον αναπληρώνει ο Γ Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας.

Ο Γ’ Αναπληρωτής Γραμματέας θα είναι και υπεύθυνος ημερησίου και περιοδικού τύπου. Πρόσθετα οργανώνει τις συνεντεύξεις τύπου που αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο και μεριμνά για την ενημέρωση του ημερήσιου, ηλεκτρονικού και περιοδικού τύπου.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Α ΚΑΙ Β ΤΑΜΙΑ

Άρθρο 21ο

 

          Ο Α Ταμίας κάνει κάθε είσπραξη εσόδων του Σωματείου με βάση διπλότυπα αποδείξεων, μπλοκ αριθμημένα και θεωρημένα από την Εξελεγκτική Επιτροπή, καταχωρημένα πριν από κάθε χρήση στο βιβλίο των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και υπογραμμένα από τον Πρόεδρο, το Γεν. Γραμματέα και τον Ταμία.

          Ο Ταμίας Α εισπράττει τα δικαιώματα εγγραφής και τις συνδρομές των μελών από τον Όμιλο ΔΕΗ ή από καθένα μέλος, με υποχρέωση να παρακρατεί από τα χρήματα αυτά, αφού αφαιρεθούν οι κρατήσεις που γίνονται υπέρ της Ομοσπονδίας και του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αιμοδοσίας για χρήση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου. Το υπόλοιπο 15% το στέλνει στις Τοπικές Διοικούσες Επιτροπές των παραρτημάτων του Σωματείου για χρήση και αντιμετώπιση των αναγκών τους, μέσω τραπεζικού λογαριασμού και οι ΤΔΕ είναι υποχρεωμένες να τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, όπως ορίζει ο Νόμος. Οι υποχρεώσεις έναντι των εργατικών κέντρων εκπληρώνονται από το κεντρικό ταμείο.

          Μετά από απόφαση του Δ. Σ μπορεί να σταλεί αριθμός μπλοκ στους ταμίες των ΣΠ. για είσπραξη και απόδοση γενικών εσόδων τους. Ο Ταμίας τηρεί τα βιβλία εσόδων – εξόδων (εισπράξεων και πληρωμών ) και το βιβλίο ταμείου. Είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει κάθε μήνα το Β Αναπληρωτή Γραμματέα για την πληρωμή ή όχι της συνδρομής κάθε μέλους, για ταχτική και άμεση ενημέρωση του Μητρώου Μελών.

          Είναι υποχρεωμένος στο τέλος κάθε μήνα να ανακοινώνει τη μηνιάτικη λογιστική κατάσταση του ταμείου, που θα καταχωρείται στα πρακτικά του Δ.Σ, τον αριθμό των μελών που καταβάλουν συνδρομές και τις οφειλές αυτών που δεν τις κατέβαλαν και να εισηγείται μέτρα κανονικής είσπραξής τους. Είναι υποχρεωμένος να δίνει πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση του ταμείου σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. ή όσες φορές του ζητηθεί αυτό από την Εξελεγκτική Επιτροπή.

          Προετοιμάζει τον προϋπολογισμό, τον απολογισμό και τον ισολογισμό και τους βάζει για έγκριση στην Εκτελεστική Επιτροπή και στη συνέχεια στο Δ.Σ Είναι υποχρεωμένος να καταθέτει σε Τράπεζα στο όνομα της Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ κάθε χρηματικό ποσό και να κρατάει στο Ταμείο το ποσόν που έχει οριστεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η απόφαση που αφορά τα χρήματα που θα βρίσκονται στο Ταμείο, μπορεί να διαφοροποιηθεί, όποτε είναι ανάγκη. Κάθε ανάληψη οποιουδήποτε ποσού από τα κατατεθέντα χρήματα γίνεται από τον Α Ταμία, μετά από έγκριση του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα. Γι’ αυτό απαιτείται μία απόφαση του Δ.Σ της Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ που θα γνωστοποιηθεί στην Τράπεζα και θα γραφεί το ονοματεπώνυμο των Α και Β Ταμιών και το δικαίωμα ανάληψης από τον Α Ταμία οποιουδήποτε ποσού, της οποίας αντίγραφο επικυρωμένο προσκομίζεται στην Τράπεζα.

          Η διαδικασία αυτή θα τηρείται και μετά την εκλογή νέων Ταμιών. Ο Ταμίας Α είναι προσωπικά υπεύθυνος για κάθε απώλεια χρημάτων, όπως και για κάθε ανωμαλία στη διαχείρισή του.

          Ο Α Ταμίας μπορεί να διατηρεί θυρίδα στο όνομα του Σωματείου σε μία Τράπεζα για φύλαξη των κινητών αξιών (ομολογίες κ.λπ.) της Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ, αφού αυτό αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και η κατάθεση και ανάληψή τους θα είναι με τους παραπάνω αναφερόμενους περιορισμούς κατάθεσης και ανάληψης χρημάτων. Τον Α Ταμία όταν απουσιάζει ή κωλύεται τον αναπληρώνει ο Β Ταμίας.

          Στο Β Ταμία μπορούν να ανατεθούν και πρόσθετα καθήκοντα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΦΟΡΟΥ

 Άρθρο 22ο

 

α.    Καθήκοντα του Εφόρου είναι να εποπτεύει γενικά για την καλή διατήρηση των επίπλων, τη φύλαξη της σημαίας, των λαβάρων .πινακίδων κ.λπ. της Ένωσης και διατηρεί βιβλίο περιουσιακών στοιχείων της Ένωσης, την παρακολούθηση της γραφικής ύλης που καταναλώνεται, το ρεύμα, η ύδρευση κ.λπ. και να ελέγχει έτσι ώστε να μη γίνεται σπατάλη στην περιουσία γενικά της Ένωσης. Στην ετήσια Γενική Συνέλευση υποβάλει έκθεση των περιουσιακών στοιχείων και των παρατηρήσεών του.

β.    Μέσα σε 10 ημέρες από την εκλογή του παραλαμβάνει, με πρωτόκολλο, την παραπάνω περιουσία της Ένωσης για την οποία έχει ακέραια την ευθύνη.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΛΟΙΠΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

 Άρθρο 23ο

 

1.Ο Εκτελεστικός σύμβουλος που εκλέγεται για τις δημόσιες σχέσεις θα είναι και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων. Αυτός θα οργανώνει με ευθύνη του ταξίδια στο εσωτερικό και εξωτερικό για προώθηση των σκοπών της Ένωσης καθώς και όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

2.Ο Εκτελεστικός Σύμβουλος που εκλέγεται για την Παραγωγή έχει έργο του τη σύνταξη εισηγήσεων πάνω σε θέματα του προσωπικού που απασχολείται στον Κλάδο Παραγωγής καθώς και για τη λειτουργία και το συντονισμό των αντίστοιχων Τ.Δ.Ε., για την διεκδίκηση κάθε θέματος του παραπάνω προσωπικού.

3.Ο Εκτελεστικός Σύμβουλος για τη Διανομή (ΔΕΔΔΗΕ), έχει έργο τη σύνταξη των εισηγήσεων για θέματα προσωπικού που απασχολείται στο κλάδο Διανομής καθώς και για τη λειτουργία της, το συντονισμό των Τ.Δ.Ε. για την διεκδίκηση κάθε θέματος του παραπάνω προσωπικού.

4.Ο Εκτελεστικός Σύμβουλος που εκλέγεται για τα Ορυχεία έχει έργο του τη σύνταξη εισηγήσεων στα θέματα του προσωπικού που απασχολούνται στο Κλάδο Ορυχείων, καθώς και για τη λειτουργία της και το συντονισμό των Τ.Δ.Ε. . για την διεκδίκηση κάθε θέματος του παραπάνω προσωπικού.

5.Ο Εκτελεστικός Σύμβουλος που εκλέγεται για την Μεταφορά (ΑΔΜΗΕ) έχει έργο του τη σύνταξη εισηγήσεων στα θέματα του προσωπικού που απασχολούνται στη Μεταφορά, καθώς και για τη λειτουργία της και το συντονισμό των Τ.Δ.Ε, για την διεκδίκηση κάθε θέματος του παραπάνω προσωπικού.

6.Ο Εκτελεστικός Σύμβουλος που εκλέγεται για τα Νομικά Θέματα αναλαμβάνει με την συνδρομή Νομικού Συμβούλου την Νομική υποστήριξη των διεκδικήσεων που αφορούν τα συμφέροντα των μελών του Σωματείου.

7.Ο Εκτελεστικός Σύμβουλος που εκλέγεται για Θέματα Ασφαλιστικού αναλαμβάνει την υποστήριξη των διεκδικήσεων που αφορούν τα Ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις των μελών του Σωματείου.

8.Ο Εκτελεστικός Σύμβουλος που εκλέγεται για θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία, έχει έργο του τη σύνταξη εισηγήσεων στα θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας του προσωπικού.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβούλιου μπορούν να ανατεθούν στους Εκτελεστικούς Συμβούλους και άλλες αρμοδιότητες.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Κ. Εξ. Επ.)

 

Άρθρο 24ο

 

Μαζί με την εκλογή των άλλων οργάνων της Ένωσης, εκλέγεται 5μελής Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή (Κ. Εξ. Επ.), τα 3 δε μέλη της προέρχονται οπωσδήποτε απ’ αυτούς που υπηρετούν στους νομούς Αττικής – Πειραιά.

Η εκλογή της γίνεται με πανελλαδική ψηφοφορία. Μέσα σε 10 μέρες από την εκλογή της η Εξελεγκτική Επιτροπή συνέρχεται και εκλέγει τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και το Γεν. Γραμματέα της.

Κάθε μέλος της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής έχει απεριόριστη εξουσία ελέγχου για κάθε ενέργεια των διαφόρων οργάνων, το δικαίωμα και την υποχρέωση να ελέγχει τη Διοικητική και Ταμειακή κατάσταση της Ένωσης.

Ελέγχει αν εκτελούνται οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και των Γ ενικών και Διοικητικών Συμβουλίων και συντάσσει γι’ αυτά την απαιτούμενη έκθεση που την υποβάλλει στη Γεν. Συνέλευση. Τυχόν απόψεις της μειοψηφίας αναφέρονται στην έκθεση.

Η Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή ασκεί και τον πειθαρχικό έλεγχο.

Τα μέλη της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής καλούνται σ’ όλες τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, παρίστανται σ’ αυτές με δικαίωμα να παίρνουν το λόγο, στερούνται όμως το δικαίωμα ψήφου. Με τις ίδιες παραπάνω διαδικασίες μπορούν να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις οποιουδήποτε οργάνου του Σωματείου.

Με πρόσκληση του Προέδρου της συνεδριάζει μία φορά σε διάστημα δυο μηνών ή όσες φορές θεωρείται αναγκαίο και όσες φορές ζητηθεί από το Δ.Σ., με σχετική πλειοψηφία αποφασίζει για τα διάφορα ζητήματα, βρίσκεται δε σε απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον τρία από τα πέντε μέλη της.

Στη διάθεση της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής είναι από το Διοικητικό Συμβούλιο όποτε ζητηθούν τα βιβλία της διαχείρισης του και γενικά όλα τα δικαιολογητικά στοιχεία.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Άρθρο 25ο

 

  1. 1.Το Γενικό Συμβούλιο αποτελείται:

α.  από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,

β.   από τους Αντιπροσώπους των Σωματειακών Παραρτημάτων.

       Τα Παραρτήματα δικαιούνται να στείλουν στο Γενικό Συμβούλιο τους εκλεγμένους Προέδρους των Τοπικών Διοικουσών Επιτροπών και επιπλέον συμμετέχουν με συμβούλους εκλεγμένους στην Τοπική Διοικούσα Επιτροπή ανάλογα με την αριθμητική δύναμη των μελών τους σύμφωνα με τις τελευταίες αρχαιρεσίες, βάσει της παρακάτω κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων και των Προέδρων αυτών:

  1. 1.Τμήμα δύναμης μέχρι 200 μέλη, 1.
  2. 2.Τμήμα δύναμης από 200 μέχρι 400 μέλη, 2.
  3. 3.Τμήμα δύναμης από 400 μέχρι 600 μέλη, 3.
  4. 4.Τμήμα δύναμης από 600 και πάνω μέλη, 4.
  5. 2.Το Γενικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν παρευρίσκεται το μισό συν ένας των μελών που το αποτελούν και αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, βάσει μητρώου μελών Γενικού Συμβουλίου, που τηρείται υπεύθυνα από το Β Γεν. Γραμματέα του Σωματείου.

Το Γενικό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίζει προσθήκη θέματος στην Ημερήσια Διάταξη την οποία έχει καθορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ή όταν κωλύεται αυτός ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, προεδρεύει στο Γενικό Συμβούλιο μέχρι την εκλογή προεδρείου που θα διευθύνει τις εργασίες του. Η διαδικασία εκλογής προεδρείου είναι ίδια με την διαδικασία του άρθρου 34 για την εκλογή προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης.

Ο καθορισμός των θεμάτων Ημερήσιας Διάταξης και οι εισηγήσεις πάνω σ’ αυτά, είναι έργο του Δ.Σ.

Τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου υποχρεούνται ν’ αναπτύσσουν τις αποφάσεις και τον προβληματισμό των Τοπικών Γενικών Συνελεύσεων, που θα γίνονται πριν από κάθε ολομέλεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τους αφαιρείται το δικαίωμα να αναπτύξουν και να υποστηρίξουν και τις προσωπικές τους απόψεις στο Γενικό Συμβούλιο.

  1. 3.Η δικαιοδοσία του Γενικού Συμβουλίου περιλαμβάνει, πέρα από τις αρμοδιότητες που καθορίζονται με το παρόν καταστατικό και τον ειδικότερο προγραμματισμό της δράσης του Συλλόγου βάσει της γενικής κατευθυντήριας γραμμής της Γενικής Συνέλευσης των μελών, δηλαδή:

Ιεραρχεί τα αιτήματα και προγραμματίζει τη δράση σε εξάμηνα καθορίζοντας γενικές κατευθύνσεις μέσα στις οποίες κινούνται και δρουν το Διοικητικό Συμβούλιο, οι Τοπικές Διοικούσες Επιτροπές και οι Επιτροπές Ειδικοτήτων. Ο προγραμματισμός του Γενικού Συμβουλίου δε δεσμεύει το Διοικητικό Συμβούλιο αν έκτακτα προκύψουν σοβαρά θέματα για διεκδίκηση, διαφορετικά οι αποφάσεις που παίρνονται από το Γενικό Συμβούλιο είναι υποχρεωτικές σαν αποφάσεις κυρίαρχου οργάνου.

  1. 4.Το Γενικό Συμβούλιο συγκαλείται από το Δ.Σ. μια φορά το χρόνο το πρώτο εξάμηνο. Το δεύτερο εξάμηνο μπορεί να γίνουν περιφερειακές συσκέψεις με απόφαση του Δ.Σ..

Το ένα τρίτο (1/3) των μελών του Γενικού Συμβουλίου μπορεί να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου Γενικού Συμβουλίου με συγκεκριμένα θέματα Ημερήσιας Διάταξης. Μετά το τέλος της πρώτης συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου κάθε χρόνου, τα μέλη του δύνανται να παίρνουν μέρος στην ετήσια Γενική Συνέλευση που συγκαλείται τον ίδιο μήνα με δικαίωμα λόγου και ψήφου.

  1. 5.Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου δε συγκαλέσουν το Γενικό Συμβούλιο στους παραπάνω μήνες, αυτό συγκαλείται με πρόσκληση που υπογράφεται από εφτά (7) τουλάχιστον συμβούλους του Δ.Σ.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ (Σ. Π.)

 Άρθρο 26ο

 

  1. 1.Για την πραγματοποίηση των σκοπών του Σωματείου μπορούν να συσταθούν Σωματειακά Παραρτήματα (Σ.Π.) ένα ή περισσότερα σε κάθε νομό ή Περιφέρεια της χώρας με απόφαση του Δ. Σ. της ΕΤΕ/ΔΕΗ και με κριτήριο τις δραστηριότητες των εταιρειών του Ομίλου ΔΕΗ (ΔΕΗ. Α.Ε., ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, Ασφαλιστικούς Φορείς κ.α.) ή των Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ηλεκτρενέργεια και εφόσον υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή εργοτάξια ή μαζικοί χώροι δουλειάς όπου οι λειτουργικές ανάγκες της Ένωσης το επιβάλλουν. Το κάθε μέλος της Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ μπορεί να ανήκει σε ένα μόνο Σωματειακό Παράρτημα.

     Σαν έδρα κάθε Σωματειακού Παραρτήματος καθορίζεται, από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ –ΚΗΕ με απόφασή του, η πόλη όπου υπάρχει η έδρα της περιοχής ή του εργοστασίου ή του ορυχείου ή του εργοταξίου ή γενικά του μαζικού χώρου δουλειάς.

  1. 2.Τα Σωματειακά Παραρτήματα αποτελούν την τοπική οργάνωση της ETE ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ – ΚΗΕ και ασκούν όλες τις αρμοδιότητές της που απορρέουν από το καταστατικό αυτό.Ειδικότερα φροντίζουν για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη του Σ.Π. με τον ίδιο τρόπο που μεριμνούν οι εκπρόσωποι των Τοπικών Σωματείων μελών του Τοπικού Εργατικού Κέντρου. Γίνονται μέλη των αντίστοιχων Εργατικών Κέντρων από όπου θα ασκούν τα δικαιώματά τους, υπό τον περιορισμό μόνο της παραγράφου 4 του παρόντος.

       Τα μέλη της Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ που ανήκουν σε κάθε Σωματειακό Παράρτημά της και έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, όπως ορίζει το άρθρο 6, συγκροτούν τη Γενική Συνέλευση του παραρτήματος που βρίσκεται σε απαρτία εφόσον παραβρίσκεται το 1/3 των ταμειακά εντάξει μελών της έδρας του τμήματος.

  1. 3.Οι Τοπικές Γενικές Συνελεύσεις των Σωματειακών Παραρτημάτων της Ένωσης, εκλέγουν Τοπικές Διοικούσες Επιτροπές (Τ.Δ.Ε.) που ασκούν για κάθε τμήμα δικαιώματα Δ.Σ. εφαρμόζοντας ανάλογα τις διατάξεις του άρθρου 16 και εκπροσωπούν την Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ – ΚΗΕ στις τοπικές αρχές, λοιπούς οργανισμούς και στο τοπικό Εργατικό Κέντρο. Το Δ.Σ θα αποφασίζει για την ίδρυση νέων Σωματειακών Παραρτημάτων ή ενοποίησης υπαρχόντων εφόσον έχουν κάτω από 22 μέλη.
  2. 4.Αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων Σωματειακών Παραρτημάτων της Ένωσης που αφορούν την κήρυξη τοπικής απεργίας των μελών του Σωματειακού Παραρτήματος, εκτελείται μετά από απόφαση και του Διοικητικού Συμβουλίου της ETE ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ που ενεργεί προς τις αρχές και τη ΔΕΗ κάθε νόμιμη ενέργεια, με πλήρη συνεργασία με τις Τοπικές Διοικούσες Επιτροπές των τμημάτων που συμμετέχουν στον απεργιακό αγώνα.

     Το Δ.Σ. ευθύνεται για κάθε πράξη ή παράλειψη αντίθετη με τους νόμους σχετικά με την απεργία που προκηρύχθηκε σε Σωματειακό Παράρτημα. Η οργάνωση και η ευθύνη για την επιτυχία του απεργιακού αγώνα ανήκει στο Δ.Σ και στις Τ.Δ.Ε.

     Για συμμετοχή του Σωματειακού Παραρτήματος σε απεργία του αντίστοιχου Εργατικού Κέντρου, αποφασίζει η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή, αφού προηγούμενα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο.

  1. 5.Οι Τοπικές Γενικές Συνελεύσεις συγκαλούνται με πρόσκληση της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής πριν από δέκα (10) τουλάχιστον μέρες με τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης με ατομικές προσκλήσεις ή με ανακοίνωση ή με τον τύπο.

     Μέσα στο πρώτο δίμηνο κάθε τρίτου χρόνου, συγκαλείται η τακτική Τοπική Γενική Συνέλευση μαζί με την ετήσια.

     Ονομάζεται τακτική γιατί σε αυτή ορίζεται από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και επικυρώνεται από τον Δικαστικό της Αντιπρόσωπο, η Τοπική Εφορευτική Επιτροπή (κατόπιν εισήγησης της Τοπικής Γενικής Συνέλευσης, πάντα στην βάση της αναλογικότητας και αντιπροσωπευτικότητας). Σε περίπτωση που η Τοπική Γενική συνέλευση δεν προτείνει, τότε ορίζεται από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και επικυρώνεται από τον Δικαστικό της Αντιπρόσωπο. Η Τοπική Εφορευτική Επιτροπή στη συνέχεια κάνει εκλογές για την ανάδειξη ΤΔΕ κάθε τμήματος.

                 Η ΤΔΕ είναι 5μελής αν τα μέλη του τμήματος είναι μέχρι 200, 7μελής για τα τμήματα που έχουν 201 μέχρι 300 μέλη και 9μελής για τα τμήματα που έχουν από 301 μέλη και πάνω. Πάντα μαζί με τα τακτικά εκλέγονται και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη των Τ.Δ.Ε. από τους επιλαχόντες.

     Η θητεία των Τοπικών Διοικουσών Επιτροπών ορίζεται τριετής και στην εκλογή τους λαμβάνεται υπόψη ο κανονισμός λειτουργίας τους. Ταυτόχρονα με τις αρχαιρεσίες των Τ.Δ.Ε. εκλέγεται 3μελής Εξελεγκτική Επιτροπή, που έχει αντίστοιχα και ανάλογα τις αρμοδιότητες του άρθρου 24. Δύο επιλαχόντες από τους υποψήφιους για Τοπική Εξελεγκτική Επιτροπή ορίζονται σαν αναπληρωματικοί.

     Εκλέγονται επίσης και οι αντιπρόσωποι για το Τοπικό Εργατικό Κέντρο με αναπληρωτές τους επιλαχόντες.

     Συγχρόνως με τις εκλογές που γίνονται στις έδρες των τμημάτων από τις πιο πάνω Εφορευτικές Επιτροπές που συμπληρώνονται και προεδρεύονται από δικαστικούς σύμφωνα με το νόμο, για την ανάδειξη Τοπικών Διοικουσών Επιτροπών, Τοπικών Εξελεγκτικών Επιτροπών και αντιπροσώπων για τα Εργατικά Κέντρα, διεξάγονται ταυτόχρονα, με τις ίδιες Τοπικές Εφορευτικές Επιτροπές και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Εξελεγκτικής, Επιτροπών Ειδικοτήτων και των αντιπροσώπων της ΕΤΕ/ΔΕΗ για τις ανώτερες Σωματειακές Ενώσεις, με άλλο ψηφοδέλτιο, που θα περιέχει τους υποψήφιους για την εκλογή στα παραπάνω αξιώματα του Σωματείου.

  1. 6.Η τοπική Διοικούσα Επιτροπή συγκροτείται σε Σώμα και εκλέγει Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα, αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα και Ταμία. Τα καθήκοντα των μελών των Τ.Δ.Ε. ορίζονται όσα με αναλογία είναι τα καθήκοντα του Διοικητικού Συμβουλίου της ETE που ορίζονται από το καταστατικό αυτό.
  2. 7.Πόροι κάθε τμήματος ορίζονται το 15% από τις συνδρομές των μελών, αφού αφαιρεθούν οι κρατήσεις υπέρ της Ομοσπονδίας, οι ανάγκες του Τμήματος ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ, οι εισφορές στα Εργατικά Κέντρα .

Για τη διαχείριση των πόρων αποφασίζει η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή, ισχύουν δε ανάλογα στην περίπτωση αυτή, όσα ισχύουν για τη διαχείριση των πόρων του Σωματείου.

  1. 8.Η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή υποχρεώνεται να υποβάλει τον απολογισμό της διαχείρισής της, εγκριμένο από την Τοπική Συνέλευση, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου. Τα ελλείμματα των Τ.Δ.Ε. καλύπτονται με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, καθώς επίσης με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου καθορίζεται το οικονομικό απόθεμα κάθε Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής για τη νέα χρήση.

Οι Τ.Δ.Ε. περιοχής νομών Αττικής – Πειραιά συστεγάζονται στην έδρα της μονάδας που ανήκουν, όλες οι δαπάνες τους καλύπτονται από το Διοικητικό Συμβούλιο και δεν έχουν τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 7 του άρθρου αυτού έσοδα όπως προβλέπει ο νόμος.

  1. 9.Για πληρέστερη λειτουργία των Σωματειακών Παραρτημάτων θα συνταχθούν και επικυρωθούν από τις Τοπικές Γενικές Συνελεύσεις κανονισμοί εσωτερικής λειτουργίας Παραρτημάτων.
  2. 10.Με απόφαση του Δ.Σ. μπορεί να συσταθεί παράρτημα που θα περιλαμβάνει μέλη της ETE ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ που υπηρετούν στις Τεχνικές Σχολές του Ομίλου ΔΕΗ. Σκοπός της σύστασης του πιο πάνω Παραρτήματος είναι η μελέτη και προβολή των προβλημάτων των μαθητών των πιο πάνω Σχολών και η προώθηση των σκοπών της Ένωσης ανάμεσα στους μαθητές τους. Το Παράρτημα διοικείται και λειτουργεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. που συντάσσει και κανονισμό λειτουργίας του Παραρτήματος.
  3. 11.Κάθε διαφορά που εμφανίζεται μέσα σε τμήμα, επιλύεται από τα όργανα

Όλες οι Τοπικές Διοικούσες Επιτροπές κρατούν βιβλία που προβλέπει ο νόμος. Έχουν βασική υποχρέωση να εκτελούν αποφάσεις των ανωτέρω διοικητικών οργάνων. Μέλη της Τ.Δ.Ε. που δεν πειθαρχούν στις αποφάσεις των ανωτέρω διοικητικών οργάνων, αντικαθίστανται προσωρινά, με απόφαση του Δ.Σ., από το αξίωμά τους, από τα αντίστοιχα αναπληρωματικά μέλη και ταυτόχρονα καθορίζεται Τοπική Γενική Συνέλευση που θα αποφασίσει τελεσίδικα. Κατά τη συζήτηση τα μέλη που έχουν αντικατασταθεί, έχουν δικαίωμα λόγου.

Όλα τα Παραρτήματα και οι Τ.Δ.Ε. έχουν για σφραγίδα τη σφραγίδα της Ένωσης που φέρει κάτω από το έμβλημά της, επωνυμία του Παραρτήματος.

  1. 12.Με απόφαση του Δ.Σ. μπορούν να συσταθούν και Σωματειακά Παραρτήματα στις διάφορες υπηρεσιακές μονάδες της Αττικής-Πειραιά.
  2. 13.Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μπορούν να συγκροτηθούν περιφερειακά γραφεία που θα έχουν συντονιστικό χαρακτήρα, κατά πόλη ή γεωγραφική περιφέρεια. Μέλη των γραφείων ορίζονται από το ΔΣ της Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ. Κανονισμό για τη λειτουργία τους συντάσσει το Διοικητικό Συμβούλιο ταυτόχρονα με την απόφαση για τη συγκρότησή τους.

Άρθρο 27ο

 

  1. 1.Οι Τ.Δ.Ε. των τμημάτων υποχρεούνται να κοινοποιήσουν προς τα μέλη των Τοπικών Συνελεύσεων την πρόσκληση του Δ.Σ., όπως ορίζεται στο άρθρο 31 ταυτόχρονα με τη δική τους πρόσκληση περί σύγκλησης της Τοπικής Γενικής Συνέλευσης. Κατά τη συζήτηση των θεμάτων που αναφέρονται στις προσκλήσεις, προηγούνται τα τοπικά θέματα.

     Οι αποφάσεις των Τοπικών Γενικών Συνελεύσεων πάνω σε θέματα Ημερήσιας Διάταξης, κοινοποιούνται προς το Δ.Σ. του Συλλόγου μέσα σε δέκα (10) μέρες που τις αξιολογεί και εισηγείται ανάλογα για τη λήψη αποφάσεων στο Γενικό Συμβούλιο.

     Οι Τ.Δ.Ε. επίσης είναι υποχρεωμένες με ποινή ακυρότητας των αποφάσεών τους, να ενημερώνουν το Δ.Σ. για τη σύγκληση των Γενικών Συνελεύσεων.

  1. 2.α. Έκτακτες τοπικές Συνελεύσεις των μελών των τμημάτων, συγκαλούνται όποτε η Τ.Δ.Ε. κρίνει σκόπιμο ή το ζητήσει από την Τοπική Διοικούσα Επιτροπή το 1/20 του συνόλου των μελών του τμήματος, με παράλληλη κοινοποίηση στο Δ.Σ. της ETE ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ.

            β. Αν η Τ.Δ.Ε. δε συγκαλέσει την ετήσια Τακτική Τοπική Συνέλευση μέσα στο χρόνο που ορίζεται από το καταστατικό, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, με απόφασή του, μπορεί να κηρύξει έκπτωτη και να διορίσει νέα μέλη στην Τοπική Διοικούσα Επιτροπή, κατά προτίμηση από τα αναπληρωματικά. Ταυτόχρονα συγκαλεί την Τοπική Γενική Συνέλευση που αποφασίζει τελεσίδικα (σύμφωνα με το άρθρο 26).

 

Άρθρο 28ο

 

Κατά τις Τοπικές Γενικές Συνελεύσεις, που συγκαλούνται από τις Τ.Δ.Ε., προεδρεύει ο Πρόεδρος της Τ.Δ.Ε. στην αρχή και μέχρι η Συνέλευση να εκλέξει Προεδρείο.

Στην Τακτική Τοπική Γενική Συνέλευση, μεταξύ των άλλων θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, μπαίνει σαν θέμα και η εισήγηση για τον ορισμό της Τοπικής Εφορευτικής Επιτροπής, στην βάση πάντα της αναλογικότητας – αντιπροσωπευτικότητας, που θα αποτελείται από τρία τακτικά μέλη και τρία αναπληρωματικά, ενώπιον της οποίας γίνονται όλες οι, κατά νόμο και κατά το καταστατικό, μυστικές ψηφοφορίες, όπως ορίζει το άρθρο.

Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης διευθύνουν τις συνεδριάσεις και έχουν τα ίδια δικαιώματα τα οριζόμενα για τον Πρόεδρο του Δ.Σ., ως προς τις συνεδριάσεις του.

 

Άρθρο 29ο

 

Η ετήσια Τοπική Γενική Συνέλευση που γίνεται στο πρώτο δίμηνο κάθε χρόνου, βρίσκεται σε απαρτία αν είναι παρόντα σ’ αυτήν το 1/3 των μελών που υπηρετούν στην έδρα του τμήματος.

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται μέσα σε 8 μέρες στο ίδιο μέρος και στην ίδια ώρα, θεωρείται δε ότι βρίσκεται σε απαρτία με το 1/4 των μελών που υπηρετούν στην έδρα του τμήματος.

Αν δεν επιτύχει απαρτία και η δεύτερη Τοπική Γενική Συνέλευση, μέσα σε 8 μέρες πραγματοποιείται τρίτη που βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα το 1/5 των μελών.

Αν δεν πραγματοποιηθεί απαρτία και στην 3η Γενική Συνέλευση, δεν μπορεί να συγκληθεί πάλι Συνέλευση των μελών αν δεν περάσει μήνας από την τελευταία σύγκληση και αυτή πλέον θα θεωρείται σαν πρώτη Τοπική Γενική Συνέλευση.

Η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή μπορεί να καλέσει στην Τοπική Γενική Συνέλευση, με δικαίωμα λόγου, αντιπροσώπους άλλων οργανώσεων επαγγελματικής φύσης ή αντιπροσώπους του Νομοθετικού Σώματος της χώρας, αλλά η παρουσία τους περιορίζεται σε χρόνο πριν από την έναρξη της Ημερήσιας Διάταξης ή μετά το τέλος της.

Μέλη του Δ.Σ ή και απλά μέλη του Σωματείου που βρέθηκαν στο χώρο της Τοπικής Γενικής Συνέλευσης, μπορούν να συμμετέχουν σ’ αυτήν με δικαίωμα λόγου και χωρίς ψήφο.

Η τακτική και ετήσια Τοπική Γενική Συνέλευση, εξετάζει υποχρεωτικά και βγάζει αποφάσεις για τα πιο κάτω θέματα:

α. Λογοδοσία της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής (διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, έκθεση της Τοπικής Εξελεγκτικής Επιτροπής).

β. Προβλήματα του κλάδου και των μελών του Σωματείου και πρόγραμμα δράσης για τη νέα Τ.Δ.Ε.

γ. Προϋπολογισμός της νέας περιόδου.

Οποιοδήποτε άλλο θέμα που δεν αναγράφεται στην Ημερήσια Διάταξη, μπορεί να συζητηθεί.

 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

 Άρθρο 30ο

 

  1. 1.Κυρίαρχο όργανο της Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ είναι η Γενική Συνέλευση των μελών που συγκαλείται από το Διοικητικό Συμβούλιο και αποφασίζει κάθε υπόθεση του Σωματείου που είναι γραμμένη στην Ημερήσια Διάταξη.
  2. 2.Για λήψη οποιασδήποτε απόφασης, εκτός από αυτές που ορίζουν τα άρθρα 99 και 100 Α.Κ., υπάρχει απαρτία της Γενικής Συνέλευσης των μελών όταν παρευρίσκεται το 1/20 των μελών της Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ που έχουν δικαίωμα ψήφου κατά την πρώτη σύγκληση.

Στις Γενικές Συνελεύσεις καλούνται με κάθε πρόσφορο μέσο τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου.

Αν δεν πραγματοποιηθεί απαρτία κατά την πρώτη σύγκληση, συγκαλείται νέα μέσα σε 15 μέρες και τότε χρειάζεται η παρουσία του 1/30 όλων των μελών της Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Αν δεν πραγματοποιηθεί απαρτία και στη δεύτερη σύγκληση, συγκαλείται για τρίτη φορά Γενική Συνέλευση μέσα σε 15 μέρες, πάντα με τα ίδια θέματα Ημερήσιας Διάταξης και έχει απαρτία με την παρουσία του 1/40 των μελών.

Αν δεν επιτευχθεί και για τρίτη φορά απαρτία, δε μπορεί να συγκληθεί άλλη αν δεν περάσει ένας μήνας από την τελευταία σύγκληση και αυτή τότε θα θεωρείται σαν πρώτη Γενική Συνέλευση με τα ίδια ή διαφορετικά θέματα Ημερήσιας Διάταξης.

  1. 3.Για λήψη απόφασης για τροποποίηση του καταστατικού ή διάλυση της Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ , χρειάζεται ειδική απαρτία και πλειοψηφία, όπως ορίζει ο Νόμος.

Κάθε τροποποίηση άρθρων του καταστατικού ισχύει μόνο μετά από την εγγραφή στο Βιβλίο περί Σωματείων του Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 79, 81 και 82 Α.Κ.

  1. 4.Για τη λήψη απόφασης μεταβολής του σκοπού του Σωματείου, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των μελών.

Η σύμφωνη γνώμη των απόντων δίνεται έγγραφα.

 

Άρθρο 31ο

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ το μήνα Ιανουάριο κάθε χρόνο κοινοποιεί στα τμήματα την πρόσκληση και την Ημερήσια Διάταξη της Γενικής Συνέλευσης, ορίζει ημέρα, ώρα, τόπο της συνεδρίασης και τα θέματα που θα συζητηθούν.

Άρθρο 32ο

 Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου συγκαλούνται όποτε το κρίνει σκόπιμο το Διοικητικό Συμβούλιο ή το ζητήσουν η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. ή το 1/30 του συνόλου των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου από το Δ.Σ., με αίτησή τους που θα γράφει τους λόγους και τα θέματα που θα συζητηθούν.

Αν το Δ.Σ. δε συγκαλέσει τη Γενική Συνέλευση μέσα σε 20 μέρες από την υποβολή της αίτησης, η Γενική Συνέλευση συγκαλείται από αυτούς που τη

ζήτησαν, μετά από εξουσιοδότηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο ρυθμίζει και τα της Προεδρίας της.

 

Άρθρο 33ο

 

Η Τακτική Γενική Συνέλευση γίνεται κάθε χρόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο, μαζί με το Γενικό Συμβούλιο. Επιτυγχάνει δε απαρτία για λήψη αποφάσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 30.

Κατά την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης προεδρεύει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου μέχρι την εκλογή Προεδρείου που είναι 5μελές (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας και δύο κοσμήτορες της αίθουσας). Η εκλογή Προεδρείου γίνεται με τον εξής τρόπο: μοιράζεται μία κάρτα κατά την υπογραφή της προσέλευσης του μέλους. Κατά τη διάρκεια γίνονται προτάσεις για Προεδρείο με τη σειρά υποβολής από τα μέλη. Μπαίνουν με τη σειρά σε ψηφοφορία. Μαζεύονται οι καρτέλες για την 1η πρόταση και ούτω καθεξής. Γίνεται η καταμέτρηση των καρτελών κατά πρόταση. Η πρόταση που θα πλειοψηφήσει εκλέγει τα πρώτα 3 μέλη του Προεδρείου. Τα υπόλοιπα 2 μέλη εκλέγονται ανά ένα από τις επόμενες ψήφους-προτάσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μπορεί να καλέσει στη Γενική Συνέλευση, με δικαίωμα λόγου, εκπροσώπους άλλων εργατοϋπαλληλικών οργανώσεων ή αντιπροσώπους του Νομοθετικού Σώματος της χώρας, η παρουσία τους όμως περιορίζεται σε χρόνο πριν ή μετά την Ημερήσια Διάταξη.

ΕΚΛΟΓΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ

Άρθρο 34ο

 

Κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση που συγκαλείται κάθε 3ο χρόνο, μετά την εκλογή Προεδρείου, όπως ορίζει το άρθρο 33, εκλέγεται Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή από 6 τακτικά μέλη και 6 αναπληρωματικά, που, αφού συμπληρωθεί με Δικαστικό ως Πρόεδρο, σύμφωνα με το Νόμο, κάνει κάθε μυστική ψηφοφορία και προχωρά στη διενέργεια αρχαιρεσιών, όπως ορίζει στο σχετικό άρθρο του το καταστατικό.

Ο τρόπος εκλογής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής είναι ο πάρα κάτω:

 

Με την προκήρυξη της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης καλούνται όσοι επιθυμούν να βάλουν υποψηφιότητα, να το δηλώσουν, μέσα σε προκαθορισμένα χρονικά περιθώρια, με υπεύθυνη δήλωση.

Με φροντίδα του Διοικητικού Συμβουλίου τυπώνονται τα ψηφοδέλτια, τα οποία έρχονται στη Γενική Συνέλευση και με τα οποία γίνεται η εκλογή.

Από τη Γενική Συνέλευση εκλέγεται τριμελής προσωρινή Εφορευτική Επιτροπή με ανάταση του χεριού, η οποία προεδρεύεται από Δικαστικό και διενεργεί την εκλογή της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής με μυστική ψηφοφορία.

Στα ψηφοδέλτια μπαίνουν σταυροί προτίμησης μέχρι 6 το μέγιστο. Από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ορίζονται οι Τοπικές Εφορευτικές Επιτροπές των ΤΔΕ, κατόπιν εισήγησης της Τοπικής Γενικής Συνέλευσης και πάντα στην βάση της αναλογικότητας και αντιπροσωπευτικότητας.

Οι Εφορευτικές Επιτροπές που κάνουν τις αρχαιρεσίες απαραίτητα προεδρεύονται από Δικαστικό Αντιπρόσωπο.

Αυτή η Γενική Συνέλευση, εκτός από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη οργάνων, αντιπροσώπων στις Ενώσεις κ.λπ., υποχρεωτικά οφείλει να έχει σαν συζητητέα και να αποφαίνεται, πέρα από όποια άλλα, και στα παρακάτω θέματα:

α.   Λογοδοσίας του Διοικητικού Συμβουλίου, οικονομικός απολογισμός, ισολογισμός, έκθεση της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής.

β.   Προβλήματα του κλάδου και των μελών της Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥΔΕΗ-ΚΗΕ και πρόγραμμα δράσης για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

γ.   Προϋπολογισμός για τη νέα περίοδο.

δ.   Θα διαμορφώνει το πλαίσιο οικονομικής λειτουργίας, η οποία διαμορφώνεται από τη Γενική Συνέλευση των Μελών.

Η λογοδοσία, όπως και ο οικονομικός απολογισμός, γίνονται για κάθε ημερολογιακό έτος.

Σε κάθε περίπτωση όμως τα μέλη μπορούν να εκφράσουν γνώμη πάνω στα γεγονότα που μεσολάβησαν μέχρι τη Γενική Συνέλευση.

Η Γενική Συνέλευση μπορεί να συζητήσει και κάθε άλλο θέμα με πρόταση του 1/60 του συνόλου των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου, αφού προηγούμενα η αίτηση γνωστοποιηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης 8 μέρες νωρίτερα με ανακοίνωση στα μέλη.

 

Άρθρο 35ο

 

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης που αναφέρονται στις εκλογές συλλογικών οργάνων και αντιπροσώπων του Σωματείου για τις Σωματειακές Ενώσεις, θέματα εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση, έγκριση λογοδοσίας και γενικά προσωπικά ζητήματα, είναι έγκυρες, αφού παίρνονται με μυστική ψηφοφορία. Κάθε ψηφοφορία για άλλα θέματα γίνεται με ανάταση του χεριού και ποτέ δια βοής.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

Άρθρο 36ο

 

  1. 1.

α. Οι αρχαιρεσίες για ανάδειξη συλλογικών οργάνων διοίκησης, αντιπροσώπων για τις ενώσεις κ.λπ., γίνονται με μέριμνα και ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

β.  Η ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου συνίσταται κύρια στην υποχρέωση να προχωρήσει στην εκκαθάριση των μητρώων, ως ο νόμος ορίζει, πριν από τις αρχαιρεσίες και να τα παραδώσει έγκαιρα στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

γ.  Επίσης στη διάθεση της Κεντρική Εφορευτικής Επιτροπής υποχρεούται να θέσει κάθε έντυπο και άλλο στοιχείο που έχει σχέση με τις αρχαιρεσίες και που θα ζητηθεί απ’ αυτήν.

δ.  Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έχει δικαίωμα να πάρει κάθε μέτρο που αυτή κρίνει απαραίτητο για τη διασφάλιση των εκλογών.

ε.  Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που προεδρεύεται από Δικαστικό, ορίζει τις Τοπικές Εφορευτικές Επιτροπές, μετά από εισήγηση των Τοπικών Γενικών Συνελεύσεων και πάντα στην βάση της αναλογικότητας και αντιπροσωπευτικότητας

στ.  Στη διάθεση των διαφόρων συνδικαλιστικών παρατάξεων δίνεται χώρος της εφημερίδας για να αναπτύξουν τις θέσεις τους και το πρόγραμμά τους.

  1. 2.Οι εκλογές γίνονται την ίδια μέρα σε όλα τα Σωματειακά Παραρτήματα, αρχίζουν από την ανατολή του ήλιου και διακόπτονται με τη δύση του.

Σε Σωματειακά Παραρτήματα που υπάρχουν λόγοι (μεγάλος αριθμός μελών, διασκορπισμένα πρακτορεία κλπ), οι εκλογές, μετά από απόφαση της Τοπικής Εφορευτικής Επιτροπής, διαρκούν δύο (2)μέρες, αρχίζοντας μία (1) μέρα γρηγορότερα.

Η απόφαση αυτή της Τοπικής Εφορευτικής Επιτροπής κοινοποιείται στα μέλη αμέσως μόλις κοινοποιηθεί σ’ αυτήν από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή η ημερομηνία των εκλογών και γνωστοποιείται στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Το άνοιγμα της κάλπης θα γίνεται για όλες τις Εφορευτικές Επιτροπές την ίδια μέρα που η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή καθόρισε για τις εκλογές.

  1. 3.Τα μέλη των Σωματειακών Παραρτημάτων που ανήκουν στα όρια των Εργατικών Κέντρων Αθήνας, Πειραιά, Ελευσίνας, Λαυρίου, εκλέγουν αντιπροσώπους γι’ αυτά είτε χωριστά, όπως εκλέγουν όλα τα άλλα Σωματειακά Παραρτήματα της Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ είτε με κοινά, για τα αντίστοιχα τμήματα, ψηφοδέλτια.

Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια υποψηφίων για τα Εργατικά Κέντρα που τυπώνονται με μέριμνα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και η ανακήρυξη των επιτυχόντων γίνεται από αυτήν.

Τον τρόπο που θα εφαρμοστεί κάθε φορά τον καθορίζει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου και αφού παρθούν υπόψη οι σχετικές διατάξεις του καταστατικού των Εργατικών Κέντρων.

  1. 4.Σαν εκλογικό σύστημα για όλα τα όργανα του Σωματείου και την εκλογή εκπροσώπων για τις δευτεροβάθμιες ενώσεις καθιερώνεται το σύστημα της απλής αναλογικής.

Εφόσον υπάρχουν περισσότερα από ένα ψηφοδέλτια, οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού δεν μπορεί να είναι περισσότεροι από τον πενταπλάσιο αριθμό του οργάνου όσον αφορά το Δ.Σ. (155), το εννιαπλάσιο όσον αφορά την Εξελεγκτική επιτροπή (45) και τον διπλάσιο υποψηφίων του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή 310, όσον αφορά τους αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία .

  1. 5.Τα ψηφοδέλτια που εκδίδονται με φροντίδα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ενιαία ή κατά συνδυασμό) και αποστέλλονται στις Τοπικές Εφορευτικές Επιτροπές των Σωματειακών Παραρτημάτων είναι:

α.   Ένα ψηφοδέλτιο για το Διοικητικό Συμβούλιο, την Ομοσπονδία και την Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή.

β.   Ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο ανά εργατικό κέντρο εφόσον αντιπροσωπεύονται από το ίδιο εργατικό κέντρο.

γ.   Ψηφοδέλτια για τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Ελευσίνας, Λαυρίου για τα αντίστοιχα Σωματειακά Παραρτήματα στην περίπτωση που είναι κοινά για κάθε Εργατικό Κέντρο.

Σε περίπτωση που τα ψηφοδέλτια για τα παραπάνω εργατικά Κέντρα είναι χωριστά για κάθε Σωματειακό Παράρτημα, αυτά εκδίδονται με φροντίδα των Τοπικών Εφορευτικών Επιτροπών.

Με τη φροντίδα των Τοπικών Εφορευτικών Επιτροπών εκδίδεται το ψηφοδέλτιο με τις υποψηφιότητες για την Τοπική Διοικούσα Επιτροπή, την Τοπική Εξελεγκτική Επιτροπή.

  1. 6.Δικαίωμα υποψηφιότητας για όλα τα όργανα του Σωματείου έχουν όλα τα ταμειακά εντάξει μέλη, εκτός εκείνων που εκλέχτηκαν στις Εφορευτικές Επιτροπές και αποδέχτηκαν την εκλογή τους.

Οι υποψηφιότητες προς την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και τις Τοπικές Εφορευτικές Επιτροπές πρέπει να στέλνονται μέσα σε είκοσι (20) μέρες από την έκδοση ανακοίνωσης από τις πιο πάνω Εφορευτικές Επιτροπές.

Δικαίωμα υποψηφιότητας για το Διοικητικό Συμβούλιο, την Ομοσπονδία και την Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή έχουν όλα τα ταμειακά εντάξει μέλη της Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ. Δικαίωμα υποψηφιότητας για τις Τοπικές Διοικούσες Επιτροπές, τις Τοπικές Εξελεγκτικές Επιτροπές και τα Εργατικά Κέντρα, έχουν μόνο τα μέλη που υπάγονται στα αντίστοιχα Σωματειακά Παραρτήματα.Τα Σωματειακά Παραρτήματα περιφέρειας Αττικής -Πειραιά δεν εκλέγουν Τοπικές Εξελεγκτικές Επιτροπές.

  1. 7.Οι ανακοινώσεις των Εφορευτικών Επιτροπών αναφέρονται με λεπτομέρεια στην ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας για υποβολή υποψηφιότητας καθώς και στην προθεσμία αποστολής των ψηφοδελτίων.
  2. 8.Κάθε Εφορευτική Επιτροπή, που προεδρεύεται από Δικαστικό, πριν από την ανατολή του ηλίου διαπιστώνει ότι κάθε κάλπη που θα χρησιμοποιηθεί είναι άδεια Τη σφραγίζει με βουλοκέρι και την ασφαλίζει με κλειδαριές και μετά αρχίζει την ψηφοφορία. Μετά τη δύση και εφόσον η εκλογή θα συνεχιστεί και την άλλη μέρα, η τρύπα της κάλπης σφραγίζεται και τοποθετείται με ασφάλεια στα γραφεία της Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ ή αν δεν υπάρχουν όπου κρίνει ότι υπάρχει ασφάλεια.

Ο ψηφοφόρος ψηφίζει, αφού δείξει την αστυνομική του ταυτότητα και ό,τι άλλο προβλέπει ο νόμος.

Στο τραπέζι κάθε Εφορευτικής Επιτροπής βρίσκονται όλα τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων και θα παραδίνεται στον ψηφοφόρο από ένα και αντίστοιχοι φάκελοι αδιαπέραστοι από το φως, σφραγισμένοι με τη σφραγίδα της Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ -ΚΗΕ και μονογραμμένοι από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής.

Στον άσπρο φάκελο θα μπαίνει ψηφοδέλτιο για ανάδειξη Τ.Δ.Ε., Τοπικών Εξελεγκτικών Επιτροπών και αντιπροσώπων για τα Τοπικά Εργατικά Κέντρα

Στο ροζ φάκελο θα μπαίνει το ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής και των αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία.

Στην περίπτωση που έχει αποφασιστεί από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή κοινό ψηφοδέλτιο των Σωματειακών Παραρτημάτων Αττικής Πειραιά για τα αντίστοιχα Εργατικά Κέντρα, τότε χρησιμοποιείται και τρίτος φάκελος διαφορετικού χρώματος για το ψηφοδέλτιο αυτών των Εργατικών Κέντρων.

  1. 9.Ο ψηφοφόρος αποσύρεται σε ιδιαίτερο χώρο για την εξασφάλιση της απόλυτης μυστικότητας της ψηφοφορίας, βάζει σε κάθε φάκελο ψηφοδέλτια της προτίμησής του, αφού βάλει σε καθένα τους σταυρούς προτίμησης του με μελανί μολύβι.
    1. 10.Σε κάθε ψηφοδέλτιο επιτρέπεται να μπαίνουν τόσοι σταυροί προτίμησης όσες είναι οι προβλεπόμενες έδρες για κάθε αξίωμα Ψηφοδέλτιο που περιέχει περισσότερους σταυρούς προτίμησης από αυτούς που προβλέπονται, είναι άκυρο μόνον ως προς τους σταυρούς και δεν υπολογίζεται κανένας σταυρός..

Λιγότεροι σταυροί από όσους προβλέπονται, υπολογίζονται κανονικά. Ο ψηφοφόρος ρίχνει τους φακέλους που περιέχουν τα αντίστοιχα ψηφοδέλτια σε ανάλογες κάλπες και υπογράφει στο τηρούμενο πρωτόκολλο ψηφοφορίας ή σε καταστάσεις αυτών που ψήφισαν. Ψηφοδέλτια που βρέθηκαν σε διαφορετική κάλπη θεωρούνται άκυρα.

  1. 11.Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε έκτος έδρας υπηρεσιακή απασχόληση, ψηφίζουν στην πλησιέστερη μονάδα που εργάζονται, μονό για Δ.Σ, Εξελεγκτική Επιτροπή και για την Ομοσπονδία.
  2. 12.Σε περίπτωση που έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των εδρών του Δ.Σ. κατά γεωγραφικές περιοχές σύμφωνα με το άρθρο 16 του καταστατικού, οι συνδυασμοί καταλαμβάνουν έδρες στις αντίστοιχες περιοχές, σε ποσοστό ανάλογο με το ποσοστό ψήφων που συγκέντρωσαν συνολικά.

Οι αδιάθετες έδρες από την πρώτη με αυτόν τον τρόπο κατανομή, κατανέμονται επίσης αναλογικά στους συνδυασμούς σύμφωνα με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα και μέχρι να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός εδρών που δικαιούνται.

  1. 13.Μεμονωμένες υποψηφιότητες καταλαμβάνουν έδρα στην περιφέρεια εργα­σίας τους σύμφωνα με την προηγούμενη διαδικασία και ανάλογα με το ποσο­στό ψήφων που συγκέντρωσαν.

Συνδυασμοί που δε διαθέτουν υποψηφιότητες σε μία ή περισσότερες γεωγραφικές περιοχές, όπως αυτές καθορίσθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 16 του καταστατικού, καταλαμβάνουν έδρες στις περιοχές που έχουν υποψηφιότητες σε ποσοστό επί τοις εκατό τόσο όσο είναι το συνολικό επί τοις εκατό ποσοστό ψήφων που συγκέντρωσαν. Στην περίπτωση αυτή είναι δυνατόν οι συνδυασμοί αυτοί να μην καταλάβουν το συνολικό αριθμό εδρών που αρχικά υπολογίσθηκε με βάση το γενικό εκλογικό μέτρο.

Οι έδρες που έμειναν αδιάθετες στις περιοχές αυτές, κατανέμονται στους άλλους συνδυασμούς, πάντα με το ίδιο σύστημα υπολογισμού. Επίσης κατά τον ίδιο τρόπο κατανέμονται και οι υπόλοιπες έδρες στις άλλες περιοχές, ώστε ο συνολικός αριθμός των εδρών να φτάσει τις 31.

  1. 14.Με βάση το αντίστοιχο εκλογικό μέτρο, γίνεται η ανακήρυξη και η κατα­νομή των εδρών για την Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή, σύμφωνα και με την παράγραφο (α) το άρθρου 24 του καταστατικού.
  2. 15.Όλες οι ενέργειες της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αναγράφονται σε αντίστοιχα πρακτικά, τα οποία συντάσσονται από το Δικαστικό Πρόεδρο της κα συνυπογράφονται από τρία (3) τουλάχιστον μέλη της.

Άρθρο 37ο

 

Στην Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ μπορούν να ενσωματωθούν μικρότερα Πρωτοβάθμια Σωματεία, που δραστηριοποιούνται στο Όμιλο ΔΕΗ, με αντίστοιχη προσαρμογή των εδρών του Δ.Σ., στις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες, όπως ορίζει ο Νόμος.

Το Σωματείο έχει σφραγίδα στρογγυλή που φέρει κυκλικά την επωνυμία της Ένωσης, όπως αυτά τροποποιούνται και στο Κέντρο γραμμών μεταφοράς και υψωμένο κλειστό χέρι, από το οποίο βγαίνουν κεραυνοί. Κάτω από το έμβλημα έχει την ημερομηνία εγγραφής του συνυποσχετικού ενοποίησης 24.6.76.

Η Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ -ΚΗΕ γιορτάζει στο Κέντρο και σε όλα τα τμήματά της την 1η Μάη, σαν μέρα ενότητας και πάλης των εργαζομένων.

 

ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Άρθρο 38ο

 

Η Ένωση δε διαλύεται παρά μόνο αν παραμείνουν λιγότερα από 20 μέλη ή αν συντρέχουν οι λόγοι που ορίζονται από το Νόμο.

Γενικά για τη διάλυση του Σωματείου απαιτείται η παρουσία στη Γενική Συνέλευση των μισών μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου, η δε απόφαση παίρνεται με την πλειοψηφία των 3/4 από τους παρόντες.

Άρθρο 39ο

 

Το Καταστατικό αυτό αποτελείται από 39 άρθρα και μοιράζεται υποχρεωτικά σε όλα τα μέλη της Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ (Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ -ΚΗΕ). Τροποποιήθηκε με την από 30.3.2017 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ/ΔΕΗ), το οποίο αναγνωρίστηκε με την υπ’ αριθμ. 103/25.1.77 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών καταχωρήθηκε με αύξοντα αριθμό 6569 και ειδικό 1905/3.3.77.

Κάθε θέμα που δεν προβλέπεται από το καταστατικό αυτό, ρυθμίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και σύμφωνα με το Νόμο.

 


Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2017

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     O ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ                      ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΩΜΑΔΑΚΗΣ

 

Για το καταστατικό σε pdf πατήστε εδώ.

Επικαιρότητα