Η Ε.ΤΕ. Ομίλου ΔΕΗ – ΚΗΕ στο 5ο Συνέδριο του Περιφερειακού Δικτύου Συνδικάτων Ενέργειας Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης RETUN – SEE

Δημοφιλή

Επανηλεκτροδότηση: Τι πρέπει να κάνετε

 - Για ηλεκτροδότηση ακινήτου που προσωρινά δεν ηλεκτροδοτείται Αρμόδιος για...

Διοικητικό Συμβούλιο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ -ΚΗΕ Σήμερα, 21...

ΕΤΕ/ Ομίλου – ΔΕΗ: Τιμή και δόξα στους μαχητές και νεκρούς της Μάχης της Ηλεκτρικής

Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ τιμούμε τους...

E.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ: Λέμε όχι στην εμμονή της βίαιης απολιγνιτοποίησης

Ανησυχία και απόγνωση δημιουργούν στους εργαζόμενους αλλά και στην...

Ολοκληρωθήκαν οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου του Περιφερειακού  Δικτύου Συνδικάτων Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης  RETUN SEE (Regional Energy Trade Unions Network of South Eastern Europe), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο οποίο συμμετείχαν 19 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 11 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και, ταυτόχρονα, εκλέχθηκαν πενταμελές, ελεγκτική επιτροπή και εκπρόσωπος της Γραμματείας Γυναικείων Υποθέσεων.

Η Ε.ΤΕ. Ομίλου ΔΕΗ – ΚΗΕ συμμετέχει εδώ και αρκετά χρόνια σε αυτή την προσπάθεια με άποψη και παρεμβάσεις. Μαζί με τους συναδέλφους των άλλων χωρών, μοιραστήκαμε σκέψεις, ιδέες και αγωνίες για το μέλλον του εργατικού κινήματος και, παράλληλα, ανταλλάξαμε απόψεις για τις ραγδαίες πολιτικοοικονομικές και ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή μας.

Συγκεκριμένα, αναφερθήκαμε στον  πόλεμο στην Ουκρανία που ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό τις πληθωριστικές πιέσεις που συσσωρεύτηκαν στη ζώνη του ευρώ κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης μετά την πανδημία και ανέβασε περαιτέρω τις ανοδικές τιμές για τον καταναλωτή, ιδίως, για την ενέργεια και τα τρόφιμα.

Επιπρόσθετα, οι παρενέργειες της πανδημίας, η εκμετάλλευση του μεταναστευτικού και της  κλιματικής αλλαγής (οικονομικά κίνητρα – πράσινη μετάβαση) σε βάρος εργαζομένων και λαών επηρεάζουν στο χείριστο τον τρόπο ζωής των πολιτών και, ταυτόχρονα, αλλάζουν τους κανόνες στον χώρο της ενέργειας και ιδιαιτέρως της  ηλεκτρενέργειας ενώ η τόνωση της ανάπτυξης, η μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής είναι το νέο ζητούμενο που πρέπει να απαντήσουν πειστικά όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Τα συνδικάτα πρέπει ως κοινωνικός εταίρος να αντιμετωπίζονται ισότιμα στον διάλογο αλλά και στις αποφάσεις για την διατήρηση της κοινωνικής ισορροπίας και της εργασιακής ειρήνης

Τονίστηκε, η αναγκαιότητα για ενότητα, αλληλεγγύη, συχνής επαφής, ενημέρωσης και διασφάλισης των εργασιακών κεκτημένων καθώς και της συνεχής διεκδίκησης καλύτερων εργασιακών συνθηκών σε όλα τα επίπεδα. Το καθεστώς των ιδιωτικοποιήσεων και η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Ένα μικρό δείγμα αλληλεγγύης αποτέλεσαν δράσεις και κοινές ενέργειες όπως  οι οικονομικές ενισχύσεις των συνδικάτων προς συνδικάτα που έμπρακτα βοήθησαν σε καταστροφές αλλά και σε εργατικές διεκδικήσεις. (Τουρκία, Καβάλα κλπ)

Επίσης επισημάναμε πως καθήκον των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων είναι να αγωνιστούμε όλοι μαζί ώστε  η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να παραμένει σε προσιτά επίπεδα αλλά και να διατηρηθεί το ρεύμα φθηνό και προσβάσιμο για όλους ως κοινωνικό αγαθό και ιδιαίτερα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δυστυχώς η ενεργειακή φτώχεια και η ακρίβεια μαστίζουν τους λαούς.

Άλλωστε, η πολιτική κατάσταση παγκοσμίως μας αποκαλύπτει πως, η κοινωνική σταθερότητα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων βρίσκονται, μονίμως, στο στόχαστρο τυχοδιωκτικών συμφερόντων.

Σκοπός του δικτύου αποτελεί και η διείσδυση σε χώρες γεωγραφικά δυτικότερα ώστε να γιγαντωθεί το κίνημα με περισσότερες παρεμβάσεις.

Παράλληλα τονίσθηκε ότι η αγωνιστικότητα, ο ενωτικός ρόλος του Συνδικαλιστικού Κινήματος, η προάσπιση των εργασιακών κατακτήσεων αποτελεί την αφετηρία για το επόμενο βήμα που είναι ο σχεδιασμός και η ενίσχυση των παρεμβατικών μας δράσεων καθώς, και η αποτελεσματικότητα του θεσμικού μας ρόλου.

Τέλος η Ε.ΤΕ. Ομίλου ΔΕΗ – ΚΗΕ συγχαίρει την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας για την πρωτοβουλία της συνδιοργάνωσης του 5ου Συνεδρίου του Περιφερειακού Δικτύου Συνδικάτων Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης – RETUN SEE καθώς και όλα τα εκλεγμένα μέλη και τους συνέδρους για την υπεύθυνη και ευσυνείδητη δουλειά τους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ

Επικαιρότητα