Ιστορία Συλλόγου

Δημοφιλή

Επανηλεκτροδότηση: Τι πρέπει να κάνετε

 - Για ηλεκτροδότηση ακινήτου που προσωρινά δεν ηλεκτροδοτείται Αρμόδιος για...

Διοικητικό Συμβούλιο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ -ΚΗΕ Σήμερα, 21...

ΕΤΕ/ Ομίλου – ΔΕΗ: Τιμή και δόξα στους μαχητές και νεκρούς της Μάχης της Ηλεκτρικής

Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ τιμούμε τους...

E.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ: Λέμε όχι στην εμμονή της βίαιης απολιγνιτοποίησης

Ανησυχία και απόγνωση δημιουργούν στους εργαζόμενους αλλά και στην...

Η ανάγκη για μία δυνατή φωνή, για ισχυρή εκπροσώπηση του εργατοτεχνικού προσωπικού ΔΕΗ, ταυτόχρονα με την αντικειμενική αδυναμία, των τοπικών σωματείων που δραστηριοποιούνταν μέχρι τότε στην ΔΕΗ, αποτέλεσε την αιτία έναρξης των προσπαθειών για ενοποίηση , με την δημιουργία μιας Πανελλήνιας Ένωσης Εργατοτεχνικού προσωπικού.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 24-6-1976 στην Θεσσαλονίκη στην οδό Νικ. Φωκά 11 στα γραφεία του συλλόγου Τεχνικού Προσωπικού Βορείου Ελλάδος.

Στην πρώτη αυτή σύσκεψη συμμετείχαν τα Σωματεία.

1. Ένωση Προσωπικού ΔΕΗ-ΠΑΠ(τ. ΗΕΑΠ) με εκπροσώπους τους Γκίκα Νικήτα Βρόντο Κώστα Πρόεδρο και Έφορο αντίστοιχα του σωματείου.

2. Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων ΣΤΕΤ και ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΔΕΗ με εκπροσώπους τους Καρέκο Αδάμ-Παπαδόπουλο Νίκο-Πιπεργία Δημήτρη Πρόεδρο-Αντιπρέδρο και Γενικό Γραμματέα αντίστοιχα του σωματείου.

3. Σύλλογος Τεχνικού Προσωπικού ΔΕΗ Βορείου Ελλάδος με εκπροσώπους τους Λαδά Γρηγόρη-Σιδηρόπουλο Βασίλη-Τσογίαννη Αριστείδη Πρόεδρο-Γενικό Γραμματέα-Σύμβουλο αντίστοιχα του σωματείου.

4. Πανελλήνιος Σύλλογος Ηλεκτρονικών ΔΕΗ με εκπροσώπους τους Δημητρόπουλο Παναγιώτη-Μπότσο Δημήτρη σύμβουλοι του σωματείου.

5. Πανελλήνιος Ένωσης Τεχνικού Προσωπικού ΔΕΗ με εκπροσώπους τους Δαμιανό Βασίλη-Παναγιωτίδη Γιώργο-Σφουγγάρη Αντώνη-Παπαδημητρίου Γιώργο Γενικό Γραμματέα και σύμβουλοι στο Περ. Γραφείο Θεσσαλονίκης.

6. Σύλλογος Τεχνικού Προσωπικού ΔΕΗ Σερρών με εκπροσώπους τους Ασπουγάλη Γιώργο-Καλαρίδη Μενέλαο Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα του σωματείου.

Στην σύσκεψη οι εκπρόσωποι των σωματείων συμφώνησαν ομόφωνα και υπέγραψαν το ΣΥΝΥΠΟΣΧΕΤΙΚΟ που αποτέλεσε την Βάση για την δημιουργία της Ε.ΤΕ-ΔΕΗ(ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΗ).

Στο κείμενο (ΣΥΝΥΠΟΣΧΕΤΙΚΟ) που υπέγραψαν περιγράφονται τα επόμενα βήματα για την επίτευξη του ενοποίησης του τεχνικού προσωπικού και την δημιουργία της Ε.ΤΕ-ΔΕΗ.

1. Να διακηρύξουμε την ανάγκη της ενοποίησης του τεχνικού προσωπικού ΔΕΗ σε μία και μόνο πρωτοβάθμια οργάνωση.

2. Να προχωρήσουμε στην σύνταξη του καταστατικού της ενοποίησης που θα προβλέπονται τα παρακάτω.
α) Νομαρχιακές Επιτροπές.
β)Συμβούλιο Αντιπροσώπων με αναλογική εκπροσώπηση.
γ)Εκτελεστική επιτροπή εκλεγμένη από την βάση.
δ)Τοπικές επιτροπές εκλογικά ανεξάρτητες από το κέντρο.
ε) Επιτροπές ειδικοτήτων.
ζ)Συμμετοχή των επιτροπών στα εργατικά κέντρα.
η)Τριμελές η πολυμελές επιτροπές ανάλογα με τον αριθμό των μελών.
θ)Πολυσταυρικό σύστημα εκλογής.
ι)Δυνατότητα ανεξάρτητου ψηφοδελτίου.
κ)Εργοστασιακές επιτροπές στα εργοστάσια παραγωγής.
λ)Δυνατότητα υποψηφιότητας για όλα τα διοικητικά όργανα.

3.Συγκρότηση επιτροπής για την σύνταξη του καταστατικού αποτελούμενη από δύο εκπροσώπους των συλλόγων που συμμετέχουν στην ενοποιητική κίνηση.

4.Τίθεται προθεσμία μέχρι τις 6-7-76 για την υπόδειξη των μελών της καταστατικής επιτροπής ,οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν στις 25-7-76 και θα λήξουν το αργότερο στις 20-8-76.

5.Ορίζετε ημέρα κατάθεσης καταστατικού στο αρμόδιο πρωτοδικείο η 20-9-76.

6.Ορίζετε συντονιστική επιτροπή για τις διαδικασίες συγκλήσεως και διευρύνσεως από τους συναδέλφους ΔΑΜΙΑΝΟ ΒΑΣΙΛΗ-ΒΡΟΝΤΟ ΚΩΣΤΑ-ΚΑΡΕΚΟ ΑΔΑΜ και συντονιστής Θεσσαλονίκης ορίζετε ο συνάδελφος ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ. Οι συντονιστές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να κινήσουν τις διαδικασίες ανεξάρτητα από τον αριθμό των συμφωνούντων συλλόγων. Περίπτωση διαφωνίας επί του παρόντος κειμένου δεν δεσμεύει τις υπόλοιπες οργανώσεις να προχωρήσουν τις διαδικασίες.

7. Να γίνουν γνωστά τα παραπάνω και να καλεσθεί το τεχνικό προσωπικό και οι οργανώσεις του να προχωρήσουν στην ενοποιητική προσπάθεια.

8.Ολα τα παραπάνω τίθενται υπό την έγκριση των Δ/Σ των οργανώσεων του τεχνικού προσωπικού.

Η σύνταξη του συνυποσχετικού και το περιεχομένου του αποτέλεσε την αφορμή και άλλοι σύλλογοι να προσχωρήσουν στην προσπάθεια για την δημιουργία ενός σωματείου που θα εκπροσωπεί το εργατοτεχνικό προσωπικό. Oι σύλλογοι που ακολούθησαν στην προσπάθεια για την δημιουργία ενός και μόνο εργατοτεχνικού προσωπικού είναι.

1.ΕΝΩΣΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΗ-ΑΗΣ ΡΟΔΟΥ.
2.ΕΝΩΣΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΟΣ-ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.
3.ΕΝΩΣΙΣ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΗ ΛΕΣΒΟΥ.
4.ΕΝΩΣΙΣ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΗ ΑΗΣ-ΛΙΓΝΙΤΟΡΥΧΕΙΩΝ ΜΕΓΟΛΟΥΠΟΛΕΩΣ.
5.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΕΗ.
6.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟΥ ΔΕΗ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ.

siniposxetiko 1         siniposxetiko 2

siniposxetiko 3         siniposxetiko 4

Μετά λίγους μήνες και συγκεκριμένα την 11-3-77 κυκλοφορεί η πρώτη ανακοίνωση της Ε.ΤΕ-ΔΕΗ μεταφέροντας σε όλους τους εργασιακούς χώρους το μήνυμα της ενοποίησης και την σύνθεση της προσωρινής διοίκησης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 1

anakoinwsi 1         anakoinwsi 1

Αυτή η ανακοίνωση , βρήκε ανταπόκριση από την μεγάλη πλειοψηφία του εργατοτεχνικού προσωπικού. Από κάθε χώρο, από κάθε γωνιά της Ελλάδος καθημερινά στα γραφεία της Ε.ΤΕ-ΔΕΗ στην οδό Βερανζέρου 34 ερχόντουσαν αιτήσεις εγγραφής.
Η απήχηση και η δυναμική του εγχειρήματος , ανησύχησε και θα ήταν περίεργο, να μην ανησυχήσει όλους αυτούς ,που δεν θέλουν ισχυρά και αποτελεσματικά συνδικάτα. Σε όλες αυτές τις προσπάθειες που έβαζαν διαφόρων ειδών εμπόδια στην προσπάθεια ενοποίησης απαντά η δεύτερη ανακοίνωση της Ε.ΤΕ-ΔΕΗ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 2

anakoinwsi 2         anakoinwsi 2

Επικαιρότητα