Χαιρετισμός Βαρσάμη Κώστα (Προέδρου Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών ΔΕΗ)

Δημοφιλή

Επανηλεκτροδότηση: Τι πρέπει να κάνετε

 - Για ηλεκτροδότηση ακινήτου που προσωρινά δεν ηλεκτροδοτείται Αρμόδιος για...

Διοικητικό Συμβούλιο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ -ΚΗΕ Σήμερα, 21...

ΕΤΕ/ Ομίλου – ΔΕΗ: Τιμή και δόξα στους μαχητές και νεκρούς της Μάχης της Ηλεκτρικής

Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ τιμούμε τους...

E.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ: Λέμε όχι στην εμμονή της βίαιης απολιγνιτοποίησης

Ανησυχία και απόγνωση δημιουργούν στους εργαζόμενους αλλά και στην...

Χαιρετισμός Βαρσάμη Κώστα

Συναδέλφισες – Συνάδελφοι

Χαιρετίζω τη σημερινή σας διαδικασία   και εύχομαι πραγματικά τα συμπεράσματα σας να βοηθήσουν την προοπτική του Ομίλου μας

Όμως δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη ακόμη και σήμερα τα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία τους εργαζόμενους αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα της εταιρείας μας.

Αυτή την περίοδο έχουμε την αγωνιώδη προσπάθεια της Κυβέρνησης συνεπικουρούμενη από όλα τα επικοινωνιακά μέσα     να πείσει όλους μας ότι έχει επιτύχει τους μέχρι τώρα στόχους του μνημονιακού της προγράμματος και να επισπεύσει τις διαδικασίες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όμως η σπείρα της ύφεσης συνεχίζει ακάθεκτη την αποαναπτυξιακή της πορεία.

Η απάθεια των εργαζομένων απέναντι στα ζωτικά προβλήματα που τους απασχολούν και ιδιαιτέρα έναντι της εμφανούς αδυναμίας της οικονομικής πολιτικής να αποκολληθεί από τις εκ του μνημονίου όπως λένε υπαγορευόμενες εσφαλμένες υφεσιακές πολιτικές, αποτελεί φαινόμενο που πρέπει να διερευνηθεί και να προβληματίσει τον ελληνικό λαό

Σήμερα, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι η ελληνική κοινωνία είτε είναι ηθικά εξουθενωμένη από τον οικονομικό τους αιφνιδιασμό-αφανισμό είτε λαθροβιώνει μέσα στην παραίσθηση και την αυταπάτη για μια εξ ίσου ξαφνική νεκρανάσταση του   οικονομικού – πολιτικού παρελθόντος   της .

Μέσα λοιπόν σε αυτό το πολιτικό οικονομικό – κοινωνικό περιβάλλον υψώθηκε στο όνομα δήθεν της απελευθέρωσης για εμάς απορρύθμισης της ενέργειας ( χωρίς αυτό να είναι απαιτούμενο από τις κοινοτικές οδηγίες και την πρόσφατη ελληνική νομοθεσία ) η πώληση φιλέτων της εταιρείας μας έτσι για να δημιουργηθεί η μεγάλη αναδιάρθρωση στη χώρα και η εντός εισαγωγικών ανάπτυξη – επένδυση εξυπηρετώντας τον διαρκή πόθο ντόπιων κρατικοδίαιτων συμφερόντων κατά απαίτηση του διαρκώς ανά τρίμηνο επικαιροποιούμενου μνημονίου φυσικά .

Απέναντι σε αυτή την επίθεση ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση της πάλης .

Σήμερα όμως σε μια εποχή αμφισβήτησης των πάντων δεν θα μπορούσε και το   Συνδικαλιστικό κίνημα να μείνει αλώβητο .

Σίγουρα έχουν γίνει λάθη, μεγάλα λάθη . Λάθη από ηγεσίες λάθη από ηγέτες . Εδώ βέβαια δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών οι υπόλοιποι   γιατί η διαρκής συμμετοχή όλων ίσως να μην επέτρεπε λάθη . Ένας ζωντανός οργανισμός όμως από τα λάθη του κατά κανόνα γίνεται σοφότερος …λένε  

Κάποιοι περιμένουν στην γωνία σήμερα να δουν την διάλυση της Ομοσπονδίας και των πρωτοβάθμιων σωματείων γιατί αυτόματα αυτό θα σημάνει και την αποσύνθεση του ΟΜΙΛΟΥ .

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι η συσπείρωση των εργαζομένων κράτα τη συνοχή του ΟΜΙΛΟΥ ανεβάζοντας την υπεράξια της απόδοσης του .

Η διάλυση του ασφαλιστικού μας φορέα ,η στρέβλωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η έλλειψη μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού στη χώρα δεν μπορεί να βρίσκουν συνέχεια στην θέση των θυμάτων εξιλαστήριων η μη τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές.

Μόνο λοιπόν με τη συμμετοχή τους   οι εργαζόμενο θα συμβάλουν στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε αγωνιστική – διεκδικητική κατεύθυνση, που είναι προϋπόθεση να ανακοπεί η επίθεση που δεχόμαστε σήμερα και να ανοίξει προοπτική σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Οι σύλλογοι μας σε αυτήν την προσπάθεια βρεθήκαν πλάι –πλάι και τις δύσκολες στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος στάθηκαν από κοινού απέναντι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΔΕΗ επιλέγοντας το βήμα – βήμα πάλεμα των πρώτων επιδιώξεων της πώλησης του ΑΔΜΗΕ και σε συνέχεια της ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ και πιστεύουμε ότι στα σημερινά δεδομένα έχουμε πάει καλά αυτόν τον αγώνα και μετά την επαναλειτουργία της ομοσπονδίας μας .

Σας καλώ λοιπόν από αυτό το βήμα

να επαναβεβαιώσετε ότι :

Είμαστε αντίθετοι με το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΔΕΗ, που αν εφαρμοστεί, αντί να εξασφαλίζει τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού, θα εξυπηρετήσει την κερδοφορία των ιδιωτικών πλέον εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας σε βάρος των εργαζομένων και του λαού γενικότερα.

Τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν ακριβότερα, αν δεν στερηθούν

Τελείως, το αγαθό του ρεύματος.

Η ανεξέλεγκτη τιμή του ρεύματος, ως αποτέλεσμα του σχεδίου, θα επιδράσει αρνητικά στην εθνική οικονομία.

Οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης θα δεχτούμε την μεγαλύτερη επίθεση στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματά μας, για να εξυπηρετηθεί ο ουσιαστικός λόγος του κέρδους των εταιρειών και όχι η κατ’ επίφαση λειτουργία του ανταγωνισμού.

Κλείνοντας

Στα πλαίσια του διαλόγου για τις συλλογικές συμβάσεις των εταιρειών του Ομίλου σας καλώ να παλέψουμε μέσα από το πλαίσιο που τέθηκε στην Ομοσπονδία για την διατήρηση του κορμού του κοινού μας μισθολογίου σε όλο τον όμιλο γιατί ξεκάθαρα αυτό θα είναι που ενώνει τους εργαζόμενους σήμερα αλλά και στο μέλλον και σφυρηλατεί την ενότητα μας .

Πρέπει να αντιληφτεί η Διοίκηση ότι στην περίοδο της κρίσης πρέπει να επενδύσει στον εργαζόμενο-άνθρωπο (όπως αλώστε έκαμαν όλες οι μεγάλες εταιρείες στην Ευρώπη) .

παράδειγμα τρανταχτό ο τρόπος που έπαιξε με το αντιστάθμισμα επικίνδυνου των συναδέλφων ηλεκτρολόγων και την ένταξη τους στα βαριά και ανθυγιεινά που από την πρώτη μέρα έπρεπε να είναι αρωγός των συναδέλφων απέναντι στη νομοθεσία και όχι να παλεύει το συνδικάτο μόνο του για το αυτονόητο .

Επομένως μας δίνεται η δυνατότητα να πιέσουμε σε αυτό το διάλογο για μια αλλαγή ρότας στη λειτουργία του Ομίλου αλλά και της σχέσης του με τους εργαζόμενους , δεν νοείται Όμιλος με αθρόα και ανεξέλικτη δημιουργία στελεχών χωρίς να έχουν ποτέ αξιολογηθεί και ελεγχθεί γιατί ποτέ δεν τους τέθηκαν στόχοι παρά μόνο το μόνο που τους απασχολεί είναι η καταβολή και αύξηση του επιδόματος εύθηνης το οποίο στα χρόνια της κρίσης μοιράζεται αφειδώς .

Παράλληλα θα πρέπει να ζητήσουμε διοίκηση και εργαζόμενοι την αμφίδρομη μετακίνηση του προσωπικού στις εταιρείες του ΟΜΙΛΟΥ γιατί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες με το μόνο που υπάρχει εσκεμμένο πρόβλημα είναι με την ελληνική νομοθεσία .

Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα των διαδικασιών σας να είναι προς όφελος εργαζομένων – Ομίλου αλλά και του λαού που εμείς ανήκουμε.

Βαρσάμης Κώστας

Επικαιρότητα