Η επισφάλεια στη ΑΣΦΑΛΕΙΑ δεν είναι ανεκτή και επιτάσσει ριζικές αλλαγές

Δημοφιλή

Επανηλεκτροδότηση: Τι πρέπει να κάνετε

 - Για ηλεκτροδότηση ακινήτου που προσωρινά δεν ηλεκτροδοτείται Αρμόδιος για...

Διοικητικό Συμβούλιο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ -ΚΗΕ Σήμερα, 21...

ΕΤΕ/ Ομίλου – ΔΕΗ: Τιμή και δόξα στους μαχητές και νεκρούς της Μάχης της Ηλεκτρικής

Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ τιμούμε τους...

E.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ: Λέμε όχι στην εμμονή της βίαιης απολιγνιτοποίησης

Ανησυχία και απόγνωση δημιουργούν στους εργαζόμενους αλλά και στην...

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/03/2023

Στο επίπεδο εταιρειών ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ – ΑΔΜΗΕ και των συναρτώμενων εταιρειών που απασχολούνται για την διεκπεραίωση της παραγωγής – διανομής και μεταφοράς του κοινωνικού αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές, καθημερινά μας εξιστορούνται παρ’ ολίγων  ατυχήματα – δυστυχήματα λόγω μη σωστής λειτουργίας, λόγω έλλειψης προσωπικού, απαξίωσης μονάδων, σχεδιασμού αποσύρσεων και εκμετάλλευσης και δυστυχώς πολύ συχνά οι εξιστορήσεις γίνονται πραγματικότητα χάνοντας συναδέλφους.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας απέναντι στην απαξίωση που έχουν περιέλθει διαχρονικά οι Τεχνικοί Τομείς των περιοχών προκειμένου να εκχωρηθούν δραστηριότητες σε εργολάβους.

Παρόλη τη ρητορική για ασφάλεια στην εργασία βλέπουμε να παραλείπονται ουσιαστικοί παράγοντες που την εξασφαλίζουν.

Η μείωση προσωπικού που συντελέστηκε την προηγούμενη δεκαετία ήταν τεράστια, με αποτέλεσμα τα τμήματα βλαβών του Δικτύου να βρίσκονται σε οριακό σημείο. Οι προσλήψεις που άρχισαν να γίνονται κυρίως στο ΔΕΔΔΗΕ, μετά από πολλά χρόνια,  δεν επαρκούν, χρειάζονται περισσότερες και με γρηγορότερο ρυθμό, ενταγμένες στον ΚΚΠ ΔΕΗ.

Ζητούμενο αποτελεί η άρτια σύνθεση των συνεργείων σύμφωνα με τους νόμους και τις οδηγίες λειτουργίας της επιχείρησης. Τα συνεργεία “πρώτης γραμμής” πρέπει να απαρτίζονται από το πλέον έμπειρο προσωπικό, λόγω της επικινδυνότητας των εργασιών αλλά και λόγω της ευθύνης την οποία αναλαμβάνουν. Οι προσωρινές λύσεις χρησιμοποίησης ανθρώπινου δυναμικού με ευέλικτες σχέσεις εργασίας (παροχής υπηρεσιών «μπλοκάκι», οκτάμηνα και εργολαβικούς) αλλά και η μη πρόσληψη τακτικού προσωπικού δεν δίνει και δεν θα δώσει λύση.

Οι αποχωρήσεις των συνάδελφων που συνταξιοδοτήθηκαν, αλλά και αυτών που έχουν τις προϋποθέσεις να αποχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, έχουν δημιουργήσει και θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε τεχνογνωσία – εμπειρία.

Ακόμα όμως και αν ληφθεί υπόψιν η μελλοντική πρόσληψη τεχνιτών η απόκτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας και εμπειρίας προϋποθέτει αρκετό χρόνο ουσιαστικής εκπαίδευσης στις σχολές μας αποκλειστικά και μόνο από έμπειρους τεχνικούς – εκπαιδευτές, αλλά και μετέπειτα εκπαίδευση στο πεδίο δράσης. Η έλλειψη έμπειρου προσωπικού διαμορφώνει ένα εξαιρετικά δύσκολο εργασιακό τοπίο το οποίο με σύνοδο χαρακτηριστικό την εντατικοποίηση οδηγεί σε ατυχήματα και τραγωδίες. Βεβαίως η εκπαίδευση πρέπει να είναι συνεχόμενη για άρτια τεχνική καλυτέρευση των εργαζομένων που θα ακολουθεί την τεχνολογία και τις νέες τεχνικές.

Εάν πιάσουμε  αναλυτικά τις εταιρείες, θα χρειάζονταν τόμοι για ανάλυση που απαιτείται η συνεχής διαβούλευση εταιρειών – εργαζομένων για ουσιαστικές λύσεις. Επιβάλλεται να ενεργοποιηθούν οι επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας.

Παραθέτουμε λιγοστά από τα πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα τα οποία είναι διαχρονικά :

     το γεγονός ότι κατά την εκτέλεση σημειωμάτων απομόνωσης δικτύου Μ/Τ όπου πρέπει να τοποθετηθούν γειώσεις σε ακροκιβώτια (ακροδέκτες) υπόγειου καλωδίου δεν υπάρχουν τυποποιημένες γειώσεις.

–     η έλλειψη τυποποιημένων γειώσεων συνεστραμμένων αγωγών όπου τοποθετούνται στα τέρματα των αναχωρήσεων σε ειδικούς γι’ αυτό ακροδέκτες. Οι δε τελευταίοι έχουν συστηματικά σταματήσει να τοποθετούνται στα δίκτυα συνεστραμμένων καλωδίων  Χ/Τ.

–    το γεγονός ότι δεν επισημαίνονται στα σημειώματα Χ/Τ οι οικιακοί  φωτοβολταικοί παραγωγοί και δεν γίνεται σήμανση στο εναέριο (στύλο) και το υπόγειο δίκτυο όπου εξάγει την ενέργεια, δεν υπάρχει στοιχείο ορατής διακοπής του καθώς και γειώσεως έναντι αυτού προς το δίκτυο.

–    το απαρχαιωμένο δίκτυο των 6,6KV, όπου ο χειρισμός των διάφορων στοιχείων του είναι εξαιρετικά επικίνδυνος απαιτεί ειδική γνώση και μεγάλη εμπειρία από τους συνάδελφους καθώς πρέπει να γίνει πιο γρήγορα η αντικατάστασή του

–    οι εργολάβοι που καλούνται να εκτελέσουν εξειδικευμένες εργασίες δικτύων χωρίς γνώση και εμπειρία με ανειδίκευτους εργαζομένους, σε γνώση του ΔΕΔΔΗΕ, επιβάλλεται να σταματήσουν άμεσα, με την επιστροφή των αντικειμένων αποκλειστικά σε μόνιμο και έμπειρο προσωπικό.

–    το απαράδεκτο φαινόμενο στον ΑΔΜΗΕ που έχει ξεχάσει τι σημαίνει πρόσληψη τακτικού προσωπικού και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» κάνουν χειρισμούς στα 150 και 400 KV, επιβάλλεται να ξεκινήσουν άμεσα οι προσλήψεις.

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε πληθώρα παραδειγμάτων επικινδυνότητας, που οι τεχνικοί μας έρχονται αντιμέτωποι και ανταποκρίνονται με επιδεξιότητα λόγω εμπειρίας. Όμως απ’ ότι φαίνεται ψηλαφίζουμε τα όρια της αντοχής μας και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για όλους.

Η Ε.ΤΕ. Ομίλου ΔΕΗ –  ΚΗΕ με στάση ευθύνης, απέναντι στους συναδέλφους, την κοινωνία και τον Όμιλο ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθεί διαχρονικές παθογένειες ως ατομικές ευθύνες, τρέχοντας πίσω από δυσάρεστα γεγονότα.

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΉ ΜΑΣ ΣΤΑΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ

Επικαιρότητα